Foto: Colin Bos BoerenlevenAchtergrond

Boerin Froukje: eerst jurist, nu lifecoach

De harde juridische wereld bleek niet bij haar te passen. Nu is Froukje Huitema precies op haar plek. Als coach helpt ze mensen die zijn vastgelopen.

Ze groeide op een boerderij op. Ambitie om het bedrijf over te nemen had ze niet. Na het atheneum ging ze rechten studeren. “Een leuke studie, maar ik had me niet goed gerealiseerd wat voor werk ik ermee kon doen. De juridische wereld bleek hard en zakelijk en ging vooral uit van het negatieve”, vertelt Froukje. “Als ik bijvoorbeeld een contract opstelde, moest ik bedenken wat er allemaal fout kon gaan, zodat ik dat juridisch af kon dekken. Eigenlijk vond ik het werk helemaal niet zo leuk.”

Intussen had ze in de kroeg Arno al leren kennen. “Dat hij boer was, vond ik geen probleem. Als boerendochter wist ik wat dat inhield, maar ik heb voor de zekerheid wel gevraagd of hij wel op vakantie wilde. Dat wilde hij”, zegt Froukje. “Arno is een moderne, vrolijke, innemende man die niet vastzit op zijn erf.”

Dat Arno boer was, vond ik geen probleem. Als boerendochter wist ik wat dat inhield

Twaalf jaar geleden verhuisde Froukje naar de boerderij, tegelijk begon ze met haar werk als jurist. Daarnaast pakte ze op het bedrijf de administratie op. Ook al komt ze zelf van een boerderij, een vader als boer bleek toch iets anders dan een partner als boer. “Als mijn vader ging melken, was ik altijd nog samen met mijn moeder en broers en zussen. Maar als mijn man ging melken, zat ik alleen in de keuken.”

Het leven als boerin wende echter snel, in tegenstelling tot het leven als jurist. “Toen we kinderen kregen, werd het helemaal stressen. Ik maakte lange dagen terwijl ik er ook voor hen wilde zijn”, vertelt Froukje. “Tegelijkertijd zat ik in een gouden kooi, had een lease-auto en een goed salaris, dus wat zeurde ik nou? Ik schakelde een coach in en hoopte dat die mij kon leren mijn werk leuk te vinden.” Nu kan ze erom lachen omdat ze inmiddels weet dat het juristenwerk gewoon niet bij haar past. “Uiteindelijk liep ik dan ook vast.”

Froukje Huitema (35) woont met Arno Bokma (42) in Scharsterbrug (Fr.). Hun drie kinderen zijn 8, 6 en 3 jaar. De firma Bokma-Huitema, op het ouderlijk bedrijf van Arno, omvat 100 melkkoeien. Daarnaast biedt Froukje lifecoaching aan vanuit haar praktijkruimte aan huis. Met name vrouwen, die te veel ballen in de lucht proberen te houden of zich persoonlijk willen ontwikkelen, roepen haar hulp in voor meer balans of meer zelfvertrouwen. - Foto: Colin Bos

Froukje Huitema (35) woont met Arno Bokma (42) in Scharsterbrug (Fr.). Hun drie kinderen zijn 8, 6 en 3 jaar. De firma Bokma-Huitema, op het ouderlijk bedrijf van Arno, omvat 100 melkkoeien. Daarnaast biedt Froukje lifecoaching aan vanuit haar praktijkruimte aan huis. Met name vrouwen, die te veel ballen in de lucht proberen te houden of zich persoonlijk willen ontwikkelen, roepen haar hulp in voor meer balans of meer zelfvertrouwen. – Foto: Colin Bos

Wat volgde was een zoektocht naar ‘wie ben ik en wat wil ik?’ “Ik bleek niet hard en zakelijk te zijn, ik ben juist empathisch en gevoelig en voel me meer thuis in een zorgende rol”, aldus Froukje. “Toen ik dat helder had, nam ik ontslag. Op de terugweg in de auto was Let it Go op de radio, dat liedje van de film Frozen. Toen werd ik even emotioneel, om het verlies van een wereld en van collega’s, maar ook van grote opluchting dat ik niet meer hoefde.”

Eenmaal thuis zocht ze uit hoe het verder moest. “Met Arno had ik het erover: zou een leven als moeder en boerin me genoeg voldoening geven of wilde ik meer?” Na een paar maanden wist ze het: ze wilde weer studeren. Dat ze coach wilde worden, had ze al uitgezocht, maar hoe? Een vriendin wees haar op de post hbo-opleiding van Mark Academy.

Zou een leven als moeder en boerin me genoeg voldoening geven of wilde ik meer?

Nu is Froukje zelfstandig lifecoach en begeleidt ze mensen, voornamelijk vrouwen, die uit balans zijn of zijn vastgelopen, net zoals zijzelf een paar jaar terug. “Vrouwen zijn vaak erg zorgzaam en dat is natuurlijk een mooie kwaliteit. Maar je kunt er ook in doorslaan, waardoor je altijd moe bent en stress hebt. Uiteindelijk gaat het om patronen die je zelf in stand houdt en de uitdaging is om ze los te laten. Zie maar eens wat er gebeurt als je niet alles doet wat je denkt dat je moet doen. Dat kan heel spannend zijn, daar help ik dan bij.”

Met de nieuwe stap keerden haar levenslust en energie weer terug. “Al heb ik nog weleens stress, hoor. Maar ik merk de signalen nu gauw op, dan ga ik bijvoorbeeld lopen mopperen. Ik weet nu: even pas op de plaats dan, bijvoorbeeld door vroeg naar bed te gaan of een fijne wandeling in het bos te maken.”

Aparte ruimte

De ruimte die ze inrichtte als praktijkruimte, maakt dat haar werk echt apart is van het bedrijf en gezin. Als ze hier bezig is, zijn de oudste kinderen naar school, de jongste is dan bij haar ouders of op de crèche. “En Arno brengt ze naar bed als ik ’s avonds een coachgesprek heb.”

Als coach helpt ze mensen om meer voor zichzelf te kiezen. Dat doet ze inmiddels zelf ook. “Toen ik nog als jurist werkte, had ik een schoonmaakhulp. Nu doe ik dat zelf, maar ik overweeg weer iemand te zoeken zodat ik meer met de kinderen en mijn coachpraktijk bezig kan zijn.”

Welke bladen lees je?

“Psychologie Magazine en Linda. Ik lees ook graag boeken. De laatste jaren lees ik vooral over alles wat met coaching en persoonlijke ontwikkeling te maken heeft. Onlangs heb ik het eerste deel van De Zeven Zussen gelezen, dat smaakt naar meer.”

Wie zou je weleens willen ontmoeten?

“Michelle Obama. Ik vind haar een inspirerende vrouw. Haar boek heb ik nog niet gelezen, maar dat wil ik zeker nog doen.”

Welke opleiding heb je gedaan?

“Rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen, de post hbo-opleiding tot Integraal Vitaliteitscoach en de opleiding tot Vitaliteitstrainer.”

Wat voor auto heb je?

“Een Chevrolet Captiva.”

Wat is je favoriete tv-programma?

“First Dates en Boer zoekt Vrouw. Ze gaan over relaties tussen mensen en dat is echt mijn interessegebied.”