Foto: Jan Willem van Vliet BoerenlevenColumn

‘Boerengolf tussen de poep’

De koeien willen een andere wei. De volgende dag is dochter verbaasd dat er poep ligt. Ze wilde er boerengolfen.

“Wat hebben ze?”, vraag ik aan zoon Naud, wanneer onze halve kudde MRIJ-koeien keurig op een rijtje voor de woonkamer van onze Saksische boerderij staan te loeien. “Ze zien zichzelf in de ramen”, vertelt hij vanaf de bank.

Het is een fantastisch gezicht, dus ik ga snel op zoek naar mijn fototoestel om foto’s te maken. “Ik denk dat dat ze ook graag op de bank willen liggen”, zeg ik glimlachend. Ondertussen vraag ik me wel af wat ze nu exact aan het doen zijn. Even later komt ook Luc eraan om te kijken wat er aan de hand is. Zichzelf zien in de weerspiegeling? “Nee joh”, zegt Luc. “Ze willen gewoon een andere wei waarin smakelijk lang groen gras staat.”

Wanneer ik ’s middags opnieuw een aantal foto’s wil maken van ons prachtige vee en midden in de kudde loop, komen ze, zo nieuwsgierig als ze allemaal zijn, gezellig kijken wat ik aan het doen ben. Opnieuw komt ook mijn nieuwsgierige boer eraan: “Ik dacht al, wat hebben ze toch. Nu zie ik het al!”

Spel tussen koeienflatsen, een goed idee?

Een dag later zegt boerendochter Famke verbaasd dat er komend weekend een KPJ(Katholieke Platteland Jongeren)-feestje is. Ze wil boerengolf met de feestvierders spelen en nu staan er koeien in de wei waar het gepland was en ligt overal poep. “Maar Famke, als je dat wilt doen, moet je dat vooraf overleggen met papa”, is mijn antwoord. “De wei is tenslotte het buffet voor ons vee. En … ik weet zeker dat de golfers een flats in de wei fantastisch vinden, dat hoort erbij! Ze vinden het heerlijk om tussen de beesten in de wei te wandelen. Dat is misschien wel rustgevend voor ze.” Geïrriteerd gaat ze in overleg met Luc om vervolgens tot de conclusie te komen dat alles op zijn pootjes terechtkomt.

Het bestuur van de KPJ gaat op zaterdagmiddag genummerde fietsvlaggetjes bij vijf holes in de weilanden rondom de toegangsweg van onze boerderij uitzetten. “Zag ik toch een nageboorte, precies op ons parcours”, vertelt een gestreste Famke me. “Emmer en schep mee, en opruimen”, commandeer ik.

Boerengolf blijkt schot in de roos

De bewuste zaterdagavond staan de giebelende dames, sommige met roze broek en witte schoenen, klaar. De enthousiaste jongeren vinden het parcours grandioos. In vier groepen van acht personen, met een flesje bier in de hand, slaan ze een balletje en hebben ontzettend veel lol.

Met een zogenaamde club, een klomp aan een houten steel, mogen de feestgangers met zo weinig mogelijk slagen de plastic voetballen in de holes zien te putten. “Wie is er nu aan de beurt?”, hoor ik. Een hele uitdaging voor die ene persoon die, met vijftien personen publiek, de bal moet proberen in de hole te slaan. De groep ligt dan ook in een deuk wanneer er flink misgeslagen wordt.

Niet veel later hoor ik de muziek flink hard aanstaan en loopt een enthousiaste Famke de keuken binnen. “Ze vonden het spelletje boerengolf fantastisch, check deze leuke filmpjes eens!”

Reacties

Beheer
WP Admin