Premier Mark Rutte tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Boeren protesteren tijdens tv-interview Rutte

Protesterende boeren kwamen naar het Catshuis waar premier Rutte een live-interview gaf bij tv-programma Op1. De boeren hebben achteraf kort met de minister-president gesproken over hun zorgen.

Op social media gaan verschillende video’s rond van filmende actievoerders die maandagavond bij het Catshuis aanwezig waren. Rutte legde de protestboeren onder andere uit waarom het stikstofbeleid nodig is: zodat er weer vergunningen kunnen worden uitgegeven voor zowel bouwprojecten als in de landbouw.

Onzichtbaarheid

In het televisie-interview zei Rutte dat de kritiek op zijn ‘onzichtbaarheid’ in de verschillende landelijke crises ‘meestal terecht was’. Onder meer tijdens de stikstofcrisis, de toeslagenaffaire of rondom de gasbevingen in Groningen kreeg hij meermaals die kritiek, erkent hij.

Nu wil Rutte zich meer laten zien. “Daarom is het zo goed dat we hier zitten”, zei hij tegen interviewer Sven Kockelmann. Ook in de Tweede Kamer klonk tijdens de belangrijke debatten na Prinsjesdag vorige week de oproep aan Rutte om zich meer te laten horen, bijvoorbeeld over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

De premier overwoog nog een toespraak te houden vanuit het Torentje. “Maar het nadeel is dan dat niemand iets terug kan zeggen.” Dat de premier tijdens de coronacrisis mensen vanuit het Torentje vroeg thuis te blijven was daarnaast ‘wel een heel heftig moment’. Maar Rutte wil niet uitsluiten dat een Torentjestoespraak ‘weer eens een keer nodig is’.

Problemen ‘complex’

Volgens Rutte is de kritiek op het kabinet in tijden van crises veelal ‘dat het soms te lang duurt’. Zo duurde het erg lang voordat het kabinet mensen gerust kon stellen over de dure energienota. Maar de problemen, ook op het gebied van asiel en stikstof, zijn “uiterst complex”, zegt Rutte.

Kritiek moet het kabinet wel serieus nemen, zegt de premier. En waar dossiers ingewikkeld zijn en niet zomaar op te lossen zijn, moet het kabinet dat uitleggen volgens Rutte.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

Beheer
WP Admin