AlgemeenNieuws

Boeren over Prinsjesdag

Vandaag presenteert de regering haar plannen voor 2015. Prinsjesdag lijkt vooral een dag van politici en bestuurders. Maar wat verwachten boeren van de regeringsplannen en de troonrede? En wat is de betekenis voor de landbouw en hun bedrijf? Drie boeren vertellen over hun verwachtingen en wensen.

Dirk Bruins

Melkveehouder Dirk Bruins (39) uit Dwingeloo hoopt vooral dat de agrarische sector nadrukkelijk wordt benoemd in de troonrede. “Ik heb afgelopen jaren vaak het woord landbouw gemist, terwijl de sector zo’n belangrijke economische pijler is voor Nederland.” Details in de begroting vindt de Drent minder belangrijk. Hij hoopt vooral dat het belang van voedselvoorziening benadrukt wordt. Bruins noemt het afschaffen van de productschappen een kwalijke zaak, maar verwacht niet dat dit wordt teruggedraaid.

Arjan Monteny

Arjan Monteny (48) uit Zuid-Holland verwacht weinig nieuws te horen op Prinsjesdag. “De marktprijzen en besluiten vanuit Brussel zijn voor ons veel belangrijker,” zegt de akkerbouwer en eigenaar van een zorgboerderij in Brielle. “De prijzen zijn niet al te best doordat er veel product is dit jaar, waar ook nog de crisis met Rusland bovenop is gekomen. Maar ik verwacht niet dat de troonrede daar wat aan kan veranderen. Verdere kostenverzwaring zoals verhoging van de dieselaccijns zou wel rauw op ons dak vallen.” Voor het bedrijf is de zorgtak van groot belang, maar Monteny vermoedt dat hierin de grootste klap al is gevallen. “Daar zijn de bezuinigingen al in gang gezet met de decentralisatie van de zorg.”

Hendrik Jan ten Cate

Vooral het Deltaprogramma dat vandaag eveneens gepresenteerd wordt, is van groot belang voor Hendrik Jan ten Cate (36) uit Poortvliet. Naar verwachting wordt er eindelijk een besluit genomen over het al dan niet verzilten van het Zeeuwse Volkerak-Zoommeer, waarvan veel lokale boeren gebruik maken om hun gewassen te beregenen.

De Zeeuwse akkerbouwer hoopt dat het meer volledig verzilt wordt, omdat er nu al problemen zijn met de kwaliteit van het water doordat er zout water insijpelt. Bij verzilting zou een alternatieve zoetwatervoorziening gerealiseerd worden.

Of het nou wel of niet gebeurt, het slechtste scenario is volgens Ten Cate dat het besluit weer wordt uitgesteld. “Er zijn al zoveel plannen gemaakt, en het heeft iedereen al zoveel energie gekost. Laat ze nu maar een besluit nemen, anders wordt het weer op de lange baan geschoven. Bij uitstel blijf je met het probleem zitten. Maar het is maar afwachten of er voldoende budget voor is.”

Beheer
WP Admin