Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Boeren nemen ruimte in beslag’

Doordat 1.565.861 Nederlanders op 17 maart stemden op minder-minderpartij D66, ben ik mij voor het eerst in mijn leven gaan afvragen of hun standpunt ten opzichte van de complete veehouderij, namelijk halvering van onze Nederlandse veestapel, een goed idee is.

Zonder mijn bevooroordeelde boerinnenblik, heb ik me over deze vraag gebogen. Boeren eruit, huizen erin. Het lijkt zo simpel. De directe gevolgen zijn ook simpel; we zullen afhankelijk worden van vlees, eieren, melk dat door collega’s elders op de wereld wordt geproduceerd. Per saldo is het klimaat in de wereld daar dus niet mee geholpen.

Druk wordt groter

Bovendien wordt de druk op veehouders die in Nederland nog gedoogd worden en mogen blijven, nog groter. De importproducten hoeven namelijk niet aan de Nederlandse eisen te voldoen en als de productie elders toeneemt, zullen deze landen leidend worden in het exportvolume waar vraag naar is. Voor het doorzien van deze oneerlijke concurrentie, hoef je ook geen hogere economie gestudeerd te hebben.

Nijpels versus Van der Plas

Iemand waarvan je zou verwachten dat hij dit snapt, is ex-politiek leider van de VVD, Ed Nijpels. Tot mijn verbazing hoorde ik hem vorige week bij Op1 zeggen dat Nederlandse boeren land in beslag nemen. Gelukkig zat Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) tegenover hem. Rustig en overtuigend legde zij de VVD’er uit dat Nederlandse boeren op dat landbouwareaal het beste voedsel ter wereld maken. “Miljoenen mensen genieten van ons voedsel. Wij zijn daar heel goed in. De hele wereld komt hier kijken hoe wij dat hier doen en wij zeggen: dat moet weg”, aldus Caroline. Zowel Ed Nijpels, als presentator Jort Kelder, konden hier geen speld tussen krijgen.

De Nederlandse agrarische sector heeft recht op duidelijkheid

Duidelijkheid

De Nederlandse agrarische sector heeft recht op duidelijkheid. Caroline pleitte voor het opstellen van een langjarige visie over de indeling van de ruimte, waarbij alle relevante sectoren, waaronder ook de bouw en industrie betrokken moeten worden. Alleen op die manier kun je voor de komende twintig jaar een plan maken en perspectief bieden. Veehouders die willen stoppen of emigreren, moet je ondersteunen en begeleiden, veehouders die door willen binnen de nieuwe kaders, moet je met rust laten zodat zij kunnen doen waar ze goed in zijn en waar ze gelukkig van worden. Heel simpel.

Duidelijk zijn over de keuzes voor de toekomst is wat mij betreft wat ‘nieuw leiderschap’ inhoudt.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!

Reacties

 1. An ‘natuur’ kun je niet eten. Sterker nog; van de natuur in nl kunnen dieren ook niet eten/overleven. Door verkeerd natuurbeleid.
  Er zijn zoveel haken en ogen aan het natuurbeleid, maar ze wijzen steeds naar de boer…..
  Als de klaver in de ‘natuur’ niet meer kan overleven, terwijl die erg van stikstof houd, klopt het beleid zoiezo niet.
  Natuurorganisaties willen alles verarmen, met als gevolg ; geen bodem leven geen biodiversiteit geen weidevogels. Waarom gaan de vogels massaal hun eten halen uit het boerenland? Omdat het daar wel bewerkt/bemest word en dus meer ‘leeft’ qua voedsel.
  Het is de lobby van de linkse club die hun gelijk willen halen. Maar niet inzien dat hun eigen beleid ( geen bemesting, geen jacht, gee afplagging enz) desastreus is. En dat dát de veroorzaker is van alles wat mis gaat in de natuur. Los van ons postzegeltjes natuur.
  Straks zijn het de parken zoals in New York. Vol met mensen en verder niks natuurlijks mee aan.
  Kijk ook:
  Het doel heiligt de middelen. Op yuotube. Mooie uiteenzetting van hoe links de boel in nl om zeep helpt.

 2. Boeren nemen ruimte in beslag.Wat wil je anders?Dat de boeren hun koeien houden in hun achtertuintje of graan en aardappels telen op een volkstuintje.Waar is Nederland beroemd om geworden ?Om hun uitgestrekte polders met hun koeien en akkers! dat is werkelijk uniek in de wereld en wordt nu in hoog tempo om zeep geholpen met datacenter blokkendozen,nieuwe natuur troep (bah) en windmolens en dan moeten er nog een miljoen huizen bij komen.Mijn Nederland is het niet meer zo als ik het van uit mijn jeugd ken.althans niet in het westen van het land.

 3. Mijn oude vader zei altijd, Wanneer je een probleem hebt moet je de oorzaak achterhalen.
  Welnu, de oorzaak van de druk op ruimte, woningnood, filedruk, vervuiling door stikstof, fijnstof ed is de almaar groeiende bevolking in Nederland veroorzaakt door een immigratieoverschot van 75000 gemiddeld over de laatste 10 jaar.
  En dat kan het kleine Nederland niet meer aan.
  Maar hier over praten in in de politiek een taboe. Het wordt tijd voor een brede maatschappelijke discussie over waar we met dit land naar toe willen. Nog meer verstedelijking, nog meer wegen,verkeer,infrastructuur,?
  Al die nieuwe Nederlanders moeten niet alleen wonen maar willen zich ook verplaatsen, willen recreëren,hebben energie nodig, drinkwater enz, enz. We lopen vast op langere termijn.
  Ik zeg dit overigens niet voor mezelf, ben 56, maar ik vindt het jammer voor mijn kinderen en kleinkinderen.

 4. Boeren nemen geen ruimte in beslag. Ze benutten en beschermen de ruimte juist om te voorkomen dat ze in beslag wordt genomen voor industrie, infra en woningbouw. Is er ooit een boer geweest die ruimte in beslag nam van bebouwd gebied?

 5. Aan de grondbehoefte voor woning bouw, industrie, infrastructuur en recreatie zal linksom of rechtsom worden voldaan. Het maakt niet uit hoe goed de aardappelen en sla die er op verbouwd worden smaken. Veel boeren wonen op locaties waar er voorlopig nog niet voor hun grond op de deur wordt geklopt. Anderen weten dat het voor hun slechts een kwestie van tijd is voor ze geacht worden op te hoepelen. Het klimaat heeft al miljoenen jaren zijn eigen ding gedaan en daar zal niks aan veranderen. Steek je energie in zaken waar je gelukkig van wordt in plaats van koste wat het kost in Nederland proberen te overleven. Is Ivon Jaspers zelf met het idee gekomen van Onze Boerderij buitenland of heeft ze een zak geld gekregen van de overheid voor een programma om boeren aan te sporen te vertrekken?

 6. Warom zijn er andere beroepen als boer, tuinder en vissers mogelijk? Omdat er mensen zijn die niet alleen voor zichzelf voedsel produceren of vergaren. Als ieder individu eerst voor zichzelf moest zorgen had hij/zij geen tijd over om andere beroepen te beoefenen. Zeker niet die van kunstenaar, archeoloog of andere beroepen die financiele ondersteuning nodig hebben.

 7. Anita geeft aan, dat de agrarische sector recht heeft op duidelijkheid. Die duidelijkheid is er ondertussen wel. Enkele maanden terug werd al duidelijk, dat ze in Het Haagse agrarische grond als vrij ruimte zien. Sinds vorige week heeft de heer Nijpels daar aan toegevoegd, dat hij de agrarische sector eigenlijk als een bezetter ziet, die grond vasthoudt voor plannen van de Haagse wereldverbeteraars.

 8. Het is natuurlijk ook een zwabber beleid hier, en dat er wat gereguleerd wordt is niks mis mee had al veel eerder gemoeten. Toen wij in 2015 de stal niet vol hadden terwijl we de koeien grondgebonden houden, voelde het ook dubbel dat er in de buurt 3 kalverstallen gebouwd werden allemaal grondloos met import kalveren..

 9. De hamvraag is; “waarom is er landbouw op deze wereld”. Het antwoord kennen we als boer allemaal “Voedsel produceren voor het steeds toenemende aantal mensen op deze wereld”. Helaas voor het nieuwe leiderschap is het groeiende aantal monden niet belangrijk en hoe deze monden te voeden al helemaal niet. Zij wensen in hun eigen Bubbel te wonen en zij hebben kennelijk niets geleerd van de afgelopen tijd, waar het aan allerlei medische spullen ontbrak, spullen die wij uit goedkoopte landen halen en daarom geen eigen productie hebben. Voor eten wensen deze mensen dezelfde weg te bewandelen, zodat ze en het door hen gewenste landschap hebben en goedkoop voedsel. Dit laatste tot het mis loopt. Voor mij is duidelijk, dat de hectares boerenland die ze hier “winnen voor natuur” ten koste gaat van >twee hectare oerbos of steppe elders op de wereld.

 10. Toen wij 25 jaar geleden vertrokken had ons dorp 1000 koeien van 15 boeren. Nu nog maar de helft met twee boeren. De helft minder vee per boer is funest; de helft minder omdat toch een grote groep boeren stopt niet.

 11. Eemshaven weer 600 hectare voor batterijenfabrieken en aanverwanten, Zeewolde 160 ha datacentrum en ga zo maar door. Vanochtend nog een opsteker met de boodschap dat Nederland een van de grootste veroorzakers is van de houtkap in het tropisch regenwoud. Nog 100.000 woningen per jaar er bij en dan een natuur zoals we ons voorstellen dat het er in de tijd van Adam en Eva uitzag. Nog max 9 jaar te gaan volgens de groene rakkers en als de veehouderij dan nog niet is gedecimeerd dan is het zo ongeveer gedaan met Nederland? Vraag maar aan mevrouw Kaag, die weet er alles van!

 12. Probleem is dat nieuw leiderschap al te laat is voor de landbouw. Ze borduren nu voort op alles wat al is aangericht. We staan dus al op de halvering of al minder.