Een cliënt verzorgt dieren op een zorgboerderij.<br />Foto: Koos Groenewold AlgemeenOpinie

Boer zijn (8): Multifunctioneel boeren

“Lijkt me niks, zorg of recreatie”, zegt Hans. “Dat is wat voor vrouwen die graag thuis werken of voor toekomstige stoppers.

Die hebben dan wat bijverdienste om de tegenvallende resultaten van de hoofdtak op te vangen. Een echte boer werpt zich met hart en ziel op zijn bedrijf.”

‘Geen boer is gelijk. Niet iedereen kan groeien naar een groter bedrijf’

“Te simpel geredeneerd”, geef ik als reactie. “Geen boer is gelijk. Niet iedereen kan groeien naar een groter bedrijf. Je zult maar in de buurt van een natuurgebied wonen, dan is uitbreiding uitgesloten. Vergeet ook niet de financiering. De weg naar een groot bedrijf is lang en kost enorm veel. Je hebt meer grond nodig. De veestapel en het machinepark moeten worden uitgebreid. Om van de bouw van een nieuwe stal nog maar niet te spreken. Beginnen met een zorgboerderij kost veel minder. Hetzelfde geldt voor recreatie. Voor weinig geld heb je er een hele bedrijfstak bij. Voor sommigen is dat de enige mogelijkheid om nog te groeien.”

‘Zorgboerderij drijft op subsidies; dat is een onzeker inkomen’

Hanna mengt zich ook in het gesprek. “Ik zou liever recreatie dan een zorgboerderij hebben. Dat vraagt voortdurend aandacht en daar moet je tegen kunnen. Bovendien drijven die op de subsidies van de overheid. Dat is een onzeker inkomen, want de overheid is onbetrouwbaar. Ik zou er niet in investeren. Dan liever de recreanten. Die betalen zelf en zijn altijd vrolijk omdat ze vrij hebben. Verder is het rustig volk, want anders kozen ze niet voor een boerencamping.”

‘Zorgboer zijn leidt aandacht af van kerntaak boer’

In mijn hart ben ik het met Hans eens. Ik ben ook voor alles boer en geen zorgboer of recreatieondernemer. Je aandacht wordt afgeleid van de kerntaak van het boer zijn. Je verliest dan misschien aan de ene kant evenveel wat je aan de andere kant verdient met zorg of recreant.

En dan heb ik het nog niet eens over onze vrijheid en het soort werk dat zorg en recreatie meebrengt. Dat betekent toiletten en douches schoonmaken, praten op het moment dat de gasten dat willen en uitleggen wat ik aan het doen ben. Of de zorgbehoevenden bezighouden. Ongeschikt voor mij, hoewel je er zeker een inkomen mee kunt verdienen.

 

Lees ook Boer zijn (7): Maatschappelijk verantwoord boeren

Beheer
WP Admin