<em>Foto: ANP</em> AlgemeenOpinie

Boer lost fiscaal probleem in Nederland op

De Panama Papers zijn wereldnieuws. Je moet wel onder een grote steen gelegen hebben als je de afgelopen weken niets hebt gehoord over internationale geldstromen van en naar belastingparadijzen.

Het lijkt wel of de hele wereld gebruik maakt van exotische belastingconstructies in verre belastingparadijzen om maar zo weinig mogelijk belasting te betalen, van multinational tot goede doelen. Sporters, sportbonzen, vermogende particulieren, rijke oligarchen uit Rusland, politici en mkb-ondernemers, ze komen allemaal voor in de interne administratie van het juridisch advieskantoor in Panama: Mossack Fonseca.

Dit Panamese advieskantoor zet vennootschappen op voor klanten op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, de zogenoemde belastingparadijzen. De afgelopen weken zijn al een paar koppen gerold. Zo is een Spaanse minister opgestapt en ligt de IJslandse premier zwaar onder vuur.

Zorgvuldig investeringsplan opzetten

Zouden boeren ook gebruik maken van dit soort constructies? Vast wel, maar niet vaak, denk ik. Ik ben wel eens een varkensboer tegengekomen met een Antilliaanse Stichting Particulier Fonds, maar hij is volgens mij de uitzondering die de regel bevestigt.

Boeren lossen hun fiscale problemen op een ander manier op. Die manieren zijn er genoeg binnen het Nederlandse belastingsysteem. Door slim gebruik te maken van de faciliteiten voor (agrarische) ondernemers en een zorgvuldig investeringsplan kan de belastingheffing in de meeste gevallen goed gestuurd en beperkt worden. Daarvoor heb je echt geen ingewikkelde buitenlandse constructies nodig.

Genoeg mogelijkheden om belasting te besparen

Bovendien betwijfel ik of die buitenlandse constructies überhaupt werken voor een in Nederland gevestigd agrarisch bedrijf. De gemiddelde boer heeft zo’n buitenlands vehikel echt niet nodig. En vergis je niet. Een buitenlandse stichting of vennootschap heb je heel snel opgericht. Ook de oprichtingskosten vallen wel mee. Maar de jaarlijkse onderhoudskosten van de adviseurs vallen daarentegen niet mee. Die trustkantoren en accountants doen hun werk echt niet voor niets. Mijn advies is dan ook om het maar in Nederland te houden. Hou het bij de ‘gewone’ binnenlandse mogelijkheden tot belastingbesparing. Die zijn er genoeg. Zeker voor agrarische bedrijven!

Beheer
WP Admin