Foto: Jan Willem van Vliet AlgemeenOpinie

‘Boer, je mag er zijn!’

In 2001 verweet D66’er Laurens Jan Brinkhorst veehouders dat zij geen ondernemers waren en aan de subsidietrog hingen. Een jaar later werd de Partij voor de Dieren opgericht met als gevolg dat ook andere politieke partijen standpunten overnamen om geen kiezers kwijt te raken.

Het NZO-mannetje spande kortgeleden de kroon toen ik hem hoorde zeggen dat we geen voer meer aan onze dieren mogen geven dat ook door mensen opgegeten kan worden. Lang leve de kringlooplandbouw.

Uitzoomen

Als je kunt uitzoomen van alle activistische denkbeelden en dubbele agenda’s en de overtuiging ‘ZE willen alle boeren ons land uit jagen’ kunt loslaten, kom je wat mij betreft maar tot een conclusie; Nederland en de wereld hebben ons nodig.

Innovatief

De afgelopen twintig jaar hebben we veel van de wensen van milieufreaks en dierenactivisten ter harte genomen en geprikkeld door deze wensen zijn we er innovatief mee aan de slag gegaan. We ontwikkelden verrijkte kooien voor onze kippen, onze koeien gingen de wei in, we bouwden machines om onze gewassen tot op de centimeter nauwkeurig te bemesten, we filteren ammoniak en fijn stof door middel van luchtwassers en bouwden tentjes over de fruitbomen om ervoor te zorgen dat we veel minder middelen nodig hebben voor de teelt van perfecte appels en peren.

Landbouw heeft zich bewezen

De Nederlandse landbouw heeft haar veerkracht, innovatiekracht en bestaansrecht dubbel en dwars bewezen. En langzaam maar zeker wordt dit gezien en erkend. Althans, zo ervaar ik het.

De Nederlandse landbouw heeft haar veerkracht, innovatiekracht en bestaansrecht dubbel en dwars bewezen

Niet makkelijk

Was het makkelijk? Nee zeker niet. Alle wensen, eisen en regeltjes hebben de prijs van onze producten kunstmatig opgedreven. We hebben ons er niet door op onze kop laten zitten waardoor we een streepje, wat zeg ik, waardoor we wel tien streepjes voor hebben.

Weer op politieke agenda

Anno 2021 staan de landbouw en het platteland weer in de verkiezingsprogramma’s van veel politieke partijen, en terecht. We hebben er keihard voor gewerkt en we hebben het verdiend. Dus, boeren van Nederland: Wees trots! Kom in je kracht. Wij kunnen de hele wereld aan en de wereld heeft ons nodig!

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen en de kabinetsformatie lees je in dit dossier!