Tulpen beregenen in het voorjaar. Onlangs deed de rechter uitspraak in een zaak tussen een bollenteler en een aangrenzende pootgoedteler, waarbij beregeningswater op het pootgoed terecht was gekomen. (Perceel op de foto staat los van die zaak). – Foto: Ruud Ploeg AlgemeenAchtergrond

Boer & Recht | Tulpenteler aansprakelijk voor beregeningsschade op naburig perceel

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat een tulpenteler aansprakelijk is voor schade aan pootaardappelen door beregening met oppervlaktewater op een naburig perceel.

De vraag of een tulpenteler aansprakelijk kan worden gesteld voor schade aan pootaardappelen door beregening met oppervlaktewater op een aangrenzend perceel is onlangs door de rechtbank Noord-Holland beantwoord. De uitspraak bevestigt de verantwoordelijkheid van de tulpenteler voor de schade veroorzaakt door zijn beregeningsactiviteiten. Lees verder voor de details van deze zaak en de gevolgen voor beide partijen.

VRAAG: Het is niet toegestaan om pootaardappelen met oppervlaktewater te beregenen. Maar wat als er beregeningswater op de planten terechtkomt als de buurman een aangrenzend perceel met een ander gewas beregent – met oppervlaktewater?

ANTWOORD: Degene die het naburige perceel beregent is hiervoor verantwoordelijk en aansprakelijk, blijkt uit een recente uitspraak van rechtbank Noord-Holland.

Het ging om een tulpenteler naast een pootaardappelteler. De tulpenteler beregende zijn tulpen met water uit een kanaal. Met een waterkanon. Door de wind kwam een gedeelte van de nevel terecht op het perceel met pootaardappelen. Het was begin mei.

Wettelijk verboden om pootgoed met oppervlaktewater te beregenen

Vanwege het risico van bruinrotbesmetting is het wettelijk verboden om pootgoed met oppervlaktewater te beregenen. Daardoor zag de pootgoedteler zich genoodzaakt om een deel van zijn pootaardappelen voortijdig te rooien, ook al waren ze nog maar pas geleden geplant en was er amper een gewas gegroeid. Voor de door hem geleden schade stelde hij zijn buurman, de tulpenteler, aansprakelijk.

De pootgoedteler kon met zelf gemaakt filmmateriaal laten zien dat de tulpenteler een keer een hele dag beregend had. Hij heeft ook filmbeelden gemaakt vanuit zijn auto terwijl hij langs de perceelsgrens reed. Daarop is te zien dat er voortdurend water op de voorruit terecht kwam. Uit opgave van het weerstation bleek bovendien dat het de hele dag behoorlijk heeft gewaaid met ten minste windkracht 6. Het risico dat oppervlaktewater op het aangrenzende perceel met de pootaardappelen terechtkomt, is dan behoorlijk groot.

Geen reactie van tulpenteler op waarschuwing

Via Whatsapp heeft hij zijn buurman gewaarschuwd dat er oppervlaktewater op zijn perceel met de pootaardappelen terechtkwam. Daarop heeft de tulpenteler niet gereageerd.

De rechter geeft hem gelijk. Beregenen met oppervlaktewater is verboden, ongeacht het groeistadium van het pootgoed. Hij veroordeelt de tulpenteler tot een forse schadevergoeding van ruim € 20.175. Om hoeveel hectare het ging is niet duidelijk.

Reacties