Kees Lekkerkerk (53) en Eline Antonides (36) wonen in Swifterbant (Fl.) Kees runt het gemengde bedrijf met 70 koeien en 35 stuks jongvee op 65 hectare land, Eline is 3,5 dag per week docent Veehouderij bij Aeres in Dronten en heeft een theeschenkerij. Daarnaast is ze voorzitter van de groep Vrouw & Bedrijf (LTO) Flevopolder. Ze ontvangen ook groepen voor boerderij-educatie. Ze hebben een samengesteld gezin met zes kinderen: Dorien (19), Merel (17), Marloes (12), de tweeling Anne en Martin (9) en Carlijn (1,5). - Foto's: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Boer en boerin: ‘We raken niet uitgepraat’

Samen wonen en werken op hetzelfde erf, wat doet dat met de relatie tussen man en vrouw? Kees en Eline vertellen wat het voor hen betekent.

Kees

“Eline is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig. Die werkmentaliteit hebben we allebei. We springen voor elkaar bij. Ik zorg ervoor dat ik binnen ben als Eline de kinderen naar school brengt. Ik heb een vaste dag in de week waarop ik op onze dochter Carlijn pas. We hebben geen duidelijke taakscheiding in het gezinsleven, de kinderen naar sport brengen doen we ook zoals het uitkomt.

Eline heeft af en toe wat uitdagingen nodig. We starten nu met de bouw van een nieuwe theeschenkerij in de tuin. Ze heeft altijd veel ideeën. Ze vraagt weleens of ik het goed vind en dan staat het al op Facebook. Ik rem haar soms wat af. Dan zeg ik: maak eerst dat ene ding af tot het goed is, en begin pas daarna weer met iets nieuws. Eline is altijd enthousiast, maar kan daardoor ook wel eens chaotisch zijn. Dat weet ze zelf ook wel. Ze vergeet mij weleens iets te zeggen, bijvoorbeeld dat er mensen komen voor de adoptie van een kalf. Dan heeft ze dat wel in haar hoofd, maar is ze vergeten mij dat te zeggen.”

Lees verder onder de foto‘s.

Kees is volgens Eline een keiharde werker die bijna niet te stoppen is.
Kees is volgens Eline een keiharde werker die bijna niet te stoppen is.

Veel lol samen
Kees: “We kunnen wel heel goed samenwerken. Als we met z’n tweeën zijn, dan raken we ook niet uitgepraat. We hebben veel raakvlakken, zoals haar interesse in de boerderij. Ik vind dat fijn. Als er even iets is, dan lachen we er al snel weer om. We hebben sowieso veel lol, humor is belangrijk. We komen ook aan onszelf toe door af en toe tussen het melken door een terrasje te pakken, of we gaan er met het gezin een weekendje tussenuit, zoals kortgeleden naar Amsterdam. Die uitjes, dat doen we bewust. Thuis blijf je toch maar aan het werk. Op het bedrijf doe ik in principe veel zelf, maar ik heb een goede vervanger in oud-stagiair Bart en kan het bedrijf loslaten. Hij ziet wat er moet gebeuren en pakt alles op. Als ik er niet ben, dan heb ik vertrouwen en bel niet constant naar huis. Wij gaan alleen als gezin op vakantie. Het is sámen, of niet. Datzelfde geldt voor een dagje uit. De zomervakantie brengen we het liefst in de zon door. In Portugal bijvoorbeeld, alhoewel het vorig jaar door corona Texel werd. We geven de kinderen graag iets mee en gaan dus niet alleen maar naar het strand, maar ook dingen bekijken.”

Ze omschrijven zichzelf als soulmates. Ze overleggen veel en accepteren alles van elkaar ook al zouden ze het zelf soms anders doen.
Ze omschrijven zichzelf als soulmates. Ze overleggen veel en accepteren alles van elkaar ook al zouden ze het zelf soms anders doen.

Eline

“Kees is echt de boer, hij doet alles wat buiten is. Ik ben graag in de stal. In het weekend verricht ik hand- en spandiensten op het bedrijf, ik help dan met de koeien en verzorg de kalfjes. Met de akkerbouw heb ik niet veel, maar met de koeien des te meer. Lekker buiten zijn vind ik wel fijn. Dat kan niet altijd, als docent heb ik veel nakijkwerk. Dat doe ik vooral ’s avonds. Een gemengd bedrijf draait altijd door. Kees heeft de afwisseling van de twee takken nodig.

Hij is een keiharde werker en bijna niet te stoppen. Wij kennen elkaar al 21 jaar en zijn nu vier jaar samen. Het samenvoegen van het gezin heeft wel tijd gekost. We hebben geïnvesteerd in het één worden van een gezin. Onze kinderen zien elkaar nu als broer en zus.”

Eline is graag in de stal bezig. In het weekend verricht ze hand- en spandiensten op het bedrijf, ze helpt dan met de koeien en de verzorging van de kalfjes.
Eline is graag in de stal bezig. In het weekend verricht ze hand- en spandiensten op het bedrijf, ze helpt dan met de koeien en de verzorging van de kalfjes.

Koken
Eline: “Wij hebben terloopse planningen. Het zit in ons hoofd en uiteindelijk loopt het altijd zo dat het kan. Als het oogsttijd is, springen mijn ouders bij met de kinderen. De huishouding pakken we allebei op, ik ben degene die meestal kookt, maar Kees krijgt zeker een maaltijd op tafel.

Kees en ik zijn soulmates. Dat merken we onder andere doordat we alles van elkaar accepteren. Soms zou ik zelf iets anders doen, maar ik accepteer volledig dat hij zijn eigen aanpak heeft. We overleggen wel en ik denk mee, maar het management van het bedrijf is zijn verantwoordelijkheid. Hij is degene die uiteindelijk zegt ‘en zo gaan we het doen’. Dat is goed, ik werk immers niet volledig op het bedrijf. Wat ik heel leuk vind om te zien is hoe hij met stagiairs en met vertegenwoordigers omgaat. Hij is altijd relaxt en vriendelijk en zorgt ervoor dat er koffie klaarstaat.”

Koeknuffelen
“Kees remt mij soms wel eens af. Ik heb altijd allerlei ideeën, zoals een Valentijnsactie of koeknuffelen. Weet je hoe leuk dat allemaal is? Ik sta altijd aan, moet gewoon voortdurend wat te doen hebben. De hele avond voor de televisie is niks voor mij.

Vrouw & Bedrijf vind ik belangrijk. Eens in de drie weken werk ik er een vrijdag voor. We organiseren onder andere lezingen, cursussen en bijeenkomsten. Vrouwen doen best veel op het agrarische bedrijf van hun man. Ze mogen daar best een positie voor krijgen.”

Beheer
WP Admin