Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Bodemverbetering als antwoord op meer droogte

Akkerbouwers zien investeren in bodemkwaliteit als manier om gevolgen van droogte tegen te gaan.

Het merendeel van de deelnemers aan het akkerbouwwebinar ‘Klimaatadaptatie’ kiest voor investeren in bodemkwaliteit als het in de toekomst droger wordt. Dat blijkt uit een poll onder de 180 deelnemers aan webinar van NPPL en Boerderij van de Toekomst.

62 procent kiest voor investeren in bodemkwaliteit, 14 procent voor peilgestuurde drainage.

Investeren in bodemkwaliteit vergt lange adem

Marijgje Wijers van ZLTO wijst er op dat in de praktijk akkerbouwers aan de slag gaan met meerdere maatregelen. Investeren in bodemkwaliteit is iets van een lange adem, zegt ze. “Pas na 5 of 10 jaar krijg je een betere bodem. Daarbij is het een kwetsbaar proces; één fout en je bent weer terug bij af.“
Wijers pleit ervoor om tijdens het proces van bodemverbetering veel te meten om zichtbaar te maken wat in de bodem gebeurt. “Meer meten, meer zien in gewassen.”

62 procent van de deelnemers aan de poll kiest voor investeren in bodemkwaliteit.
62 procent van de deelnemers aan de poll kiest voor investeren in bodemkwaliteit.

Reacties

  1. Deskundigen willen wijs doen en maken de boeren gek. Mindere grond kun je niet goed maken, wat je ook doet. Maar dat is natuurlijk geen verdienmodel voor die wijsneuzen. Wil je betere grond dan moet je verkassen naar een gemeente met de mooiste/ grootste kerk. Daar ligt de beste grond en dan het dichtst bij de kerk. Zoals de Romeinen zeiden: zie je de kerk(toren) dan zit je goed.

Beheer
WP Admin