Roelof Bisschop (SGP) tijdens de laatste plenaire vergadering van de huidige Tweede Kamer. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Bloemen, cadeaus en heel veel mooie woorden bij afscheid Kamerleden

Met bloemen, cadeaus, een sinterklaasletter en veel mooie woorden zijn dinsdag 5 december 80 Kamerleden uitgezwaaid.

Onder de uitgezwaaide Kamerleden waren er die zich in de afgelopen jaren inzette als landbouwwoordvoerder. Scheidend voorzitter Vera Bergkamp had voor hen persoonlijk woord, net als voor alle andere vertrekkende Kamerleden.

Een groot aantal van hen werd koninklijk onderscheiden.

Boerenzoon en SGP’er Roelof Bisschop bleef, aldus Bergkamp, ”altijd dicht bij zichzelf, altijd gericht op de inhoud en wars van oneliners”. Ze schreef dat toe aan Bisschops Saksische volksaard: “bedachtzaam luisteren en dan pas reageren.” Bisschop wordt in de SGP-fractie als landbouwwoordvoerder opgevolgd door Andre Flach.

Bergkamp typeerde haar partijgenoot Tjeerd de Groot (D66) als “meer idealist dat tacticus”. Zij bracht in herinnering dat De Groot zowel in het parlement, aan keukentafels als bij de grote boerendemonstratie in oktober 2019 altijd voor ogen hield dat het hem ging om een duurzame landbouw.

In VVD’er Peter Valstar komen de thema’s tuinbouw, het Westland en arbeidsmigratie samen, zei Bergkamp. “De sector zal in jou een belangrijke en trotse ambassadeur gaan missen.”

Derk-Jan Eppink (BBB) werd herinnerd aan zijn overstap van JA21 naar BBB, waarbij hij zijn grote affiniteit met de boer en het platteland aanhaalde. Eppink stond op een onverkiesbare plaats op de BBB-lijst en komt niet terug in het parlement.

VVD’er Erik Haverkort werd in de woorden van Bergkamp voor eeuwig verbonden aan “de geur van vers gemaaid gras en het geknetter van tractoren”, zoals de Achterhoeker in zijn eerste speech in het parlement zijn liefde voor het platteland bezong.

Lees meer over de verkiezingen!

Beheer
WP Admin