Blauwtong blijft zich verder verspreiden. – Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Blauwtonguitbraak blijft doorgaan, 9.455 bedrijven besmet

Hoewel het aantal nieuwe blauwtongbesmettingen dat er wekelijks bijkomt fors gedaald is, blijft blauwtong zich nog steeds verder spreiden. In totaal is het virus nu op 9.455 locaties aangetroffen, voornamelijk bij koeien en schapen. Dat blijkt uit cijfers van de NVWA.

Anderhalve maand geleden waren dat nog ruim 7.000 locaties. Daarmee is blauwtong dus in 1,5 maand tijd op bijna 2.500 nieuwe locaties aangetroffen. Het hoogtepunt van de uitbraak lag in augustus, toen er in een week tijd ruim 1.600 nieuwe besmettingen bijkwamen. Het aantal nieuwe locaties waarop blauwtong wordt aangetroffen, loopt sinds die tijd terug.

Desondanks zijn er afgelopen week opnieuw 202 bedrijven besmet geraakt waar eerder dit jaar nog geen blauwtong is vastgesteld. Bij het totaal aantal besmette bedrijven/locaties maakt de NVWA onderscheid tussen bedrijven waar het virus met PCR-test is vastgesteld, en daar waar op basis van klinische verschijnselen is vastgesteld dat er blauwtong is maar dit (nog) niet bevestigd is via een test.

Geen nieuwe locaties BTV12-variant

De nieuwe BTV12-variant, die twee weken geleden voor het eerst is aangetroffen, is tot zover niet op nieuwe locaties aangetroffen zo blijkt uit het NVWA-overzicht. Op 7.359 plekken is het blauwtongtype BTV3-bevestigd via een PCR-test, de variant die sinds afgelopen najaar in Nederland rondgaat. Daarnaast zijn er 2.096 plekken waarvan alleen bekend is dat zij zogenoemd ‘klinisch positief’ zijn, maar waarvan niet bekend is met welk type blauwtong.

Oversterfte bij schapen

De Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie maakt een vorige week nog een overzicht van de oversterfte onder schapen, die zij berekend hebben op basis van data van hun eigen leden en vervolgens doorgetrokken hebben naar heel Nederland. Zij signaleren nog steeds oversterfte onder schapen ten opzichte van een gemiddelde van 2021 en 2022. Tegelijk is de oversterfte volgens deze cijfers flink teruggelopen ten opzichte van de piek in augustus. De cijfers tot en met vorige week laten geen nieuwe stijging zien die mogelijk zou kunnen waarschuwen voor spreiding van het blauwtongtype BTV12.

Medeauteur: Johan Oppewal