Blauwtongbesmetting nu boven 4.500: Rendac ziet nog toename
Het aantal blauwtongbesmettingen blijft onverminderd verder stijgen. In een week tijd zijn er 1.600 nieuwe locaties bijgekomen in Nederland waar blauwtong is vastgesteld.
Dat maakt dat nu op 4.524 plekken in Nederland blauwtong is vastgesteld bij dieren, volgens de cijfers van de NVWA. Op de meeste plekken gaat het om koeien en schapen, maar op een aantal plekken in Nederland is het virus ook vastgesteld bij geiten, zo blijkt uit een nieuw overzicht van Wageningen Bioveterinary Research.
Rendac, die dode dieren ophaalt, ziet ook nog steeds een toename in het aantal dode dieren dat ze moeten ophalen. Afgelopen donderdag had Rendac die week al 1.500 stops meer gehad dan op het piekmoment in de week ervoor. Het aantal dode schapen dat Rendac ophaalde was in de tweede week van augustus twee keer zo hoog als een week eerder.
De organisatie meldt dat er aanhoudende druk blijft op de helpdesk en dat Rendac de logistiek optimaal moet oprekken. Ook deze week blijft de situatie aanhouden, verwacht Rendac. Eerder deze maand vroeg Rendac al om begrip wanneer het niet lukt om dode dieren de volgende dag op te halen, zoals dat normaal wel gebeurt.
‘Sectoren in crisis’
In België heeft de landelijke overheid de rundvee- en schapenhouderij aangemerkt als ‘sectoren in crisis’, vanwege blauwtong. Ook daar loopt het aantal besmettingen deze maand hard op. De federaal minister van Landbouw en Zelfstandigen David Clarinval heeft de twee sectoren officieel erkent als crisissectoren. Dit betekent bepaalde financiële voordelen.
Belgische boeren wiens dieren blauwtong hebben kunnen hierdoor uitstel of vrijstelling krijgen voor het betalen van bepaalde sociale bijdragen. Zelfstandigen in België moeten deze premie ieder kwartaal betalen om zich te verzekeren tegen ziekte, invaliditeit of werkeloosheid, en om een basispensioen op te bouwen. Belgische boeren hebben ook gevraagd om vergoedingen voor het vaccineren tegen blauwtong, maar vinden daarvoor tot nu toe geen gehoor.
Dringend verzoek financiële steun
Ook in Nederland heeft de schapenhouderij de overheid dringend verzocht om financiële steun, zoals het compenseren van vaccinkosten, maar is hier tot nu toe geen sprake van. Schapenhouderijorganisaties maken zich grote zorgen over de blauwtongsituatie, met de dagelijks oplopende aantallen besmettingen, en de toch grote impact op dieren en bedrijven ondanks dat velen gevaccineerd hebben.