Het besmette dier, behorend tot een gevaccineerde kudde in de Betuwe, was op de dag van vaccinatie ziek (geen blauwtong) en mocht daarom niet gevaccineerd worden. – Foto: Joris Telders AlgemeenNieuws

Blauwtong ontdekt bij ongevaccineerd schaap in de Betuwe

Bij een schaap in de Betuwe is blauwtong BTV3 vastgesteld. Dit is het eerste geval sinds de winter. Demissionair minister Piet Adema maakte dit bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Bij een schaap in de Betuwe is blauwtong BTV3 vastgesteld. Dit is het eerste geval sinds de winter. Demissionair landbouwminister Piet Adema maakte dit bekend tijdens een debat in de Tweede Kamer over dierziekten.

Het besmette dier behoort tot een kudde van 34 dieren in de Betuwe. De kudde is gevaccineerd tegen blauwtong, maar op de dag van de vaccinatie was het getroffen dier ziek (geen blauwtong), waardoor het niet gevaccineerd mocht worden. Nadat het betreffende dier ziekteverschijnselen van blauwtong vertoonde, is het getest op blauwtong, waarbij het dier positief bleek voor het blauwtongvirus. De andere, wel gevaccineerde dieren vertoonden geen ziekteverschijnselen.

Vaccinatie verloopt voorspoedig, zegt Adema

Adema prees de bereidheid voor vaccinatie tijdens het debat. Er zijn drie vaccins beschikbaar en meer dan 95% van de veehouders vaccineert hun dieren. De uitlevering van vaccins en het vaccineren van de dieren verloopt voorspoedig. Er zijn 5,5 miljoen doses beschikbaar.

D66-er Anne Marijke Podt en VVD-er Thom van Campen pleitten voor verplichte vaccinatie tegen blauwtong. Adema stelde dat blauwtong geen bestrijdingsplichtige ziekte is. Vanwege de hoge vaccinatiebereidheid zou een verplichte vaccinatie geen meerwaarde bieden.

Beheer
WP Admin