Valse meeldauw. Goed afgedekte afvalhopen helpen bij de bestrijding ervan. - Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwNieuws

BKD ziet toe op afdekplicht uienafvalhopen

Het controleren van uienafvalhopen op juist afdekken is weer begonnen. Dit doet bloembollenkeuringsdienst BKD in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Niet of onvoldoende afgedekte afvalhopen zijn sinds 15 april niet toegestaan.

Bestrijding valse meeldauw en koprot

De afdekplicht voor afvalhopen is een belangrijk onderdeel van de teeltvoorschriften voor de bestrijding valse meeldauw en koprot in uien. Afvalhopen zijn immers potentiële infectiebronnen. De handhaving is vooral gericht op het waarschuwen en het treffen van maatregelen om de potentiële ziektebronnen te bestrijden en de overtreding te herstellen. Hiermee wordt voorkomen dat de ziekte zich kan verspreiden naar uienpercelen in de omgeving. Afdekken met deugdelijk zwart landbouwplastic is een relatief goedkope en praktische oplossing. Na een jaar is de hoop onschadelijk en kan deze worden verwerkt.

60 op 1.000 afvalhopen niet juist afgedekt

Jaarlijks worden ongeveer 1.000 afvalhopen gecontroleerd. Hiervan zijn er zo’n 60 niet of onvoldoende afgedekt. Bijna alle telers treffen na een waarschuwing direct maatregelen om de afvalhoop onschadelijk te maken. Waar dat niet gebeurt, moet een bestuursrechtelijke procedure uitkomst bieden. Dat betekent concreet dat de NVWA een last onder dwangsom kan opleggen.

Beheer
WP Admin