Biologisch melkveebedrijf in Duitsland. Biomelkveehouders zouden zo’n 15 cent per kilo melk te weinig ontvangen. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Biologische sector Duitsland in zwaar weer

De Duitse biologische sector zit in zwaar weer. Een stokkende afzet, slechte prijzen en hoge kosten spelen de sector parten. Dat bericht Agrarheute. Ook in Nederland dalen de omzetten van biologische supermarkten sinds begin dit jaar. Brancheorganisatie de Biowinkelvereniging ziet dit echter nog vooral als een gevolg van de afgelopen twee coronajaren waarin de omzetten flink toenamen.

Als gevolg van de coronacrisis groeide de biologisch sector in de afgelopen jaren nog met dubbele cijfers. Nu leiden hoge inflatiecijfers en torenhoge energieprijzen tot een verandering van het koopgedrag van consumenten in heel Europa.

Afzetproblemen en lage opbrengstprijzen

In Duitsland melden zowel biologische boeren als biologische handel enorme afzetproblemen en te lage opbrengstprijzen. In de regio rond Hamburg wordt gesproken van omzetdalingen tot 50%.

Ook Ökodorf Brodowin, een grote producent en leverancier van biodynamische landbouwproducten in de deelstaat Brandenburg, meldt sterk gedaalde cijfers. De onderneming belevert onder meer klanten in Berlijn. In 2021 nam het aantal klanten nog toe tot bijna 4.000 per week. Nu is dit gedaald naar 2.300.

Uit andere regio’s in Duitsland komen soortgelijke geluiden. Tim Treis, voorzitter van de vereniging van biologische landbouw in Hessen, meldt dat de verkopen tot 50% zijn gedaald. Hij vreest dat het aantal biologische bedrijven gaat afnemen.

Biowinkelvereniging vooral bezorgd om kostenstijging

Pieter Tent, bestuurslid van de Biowinkelvereniging, geeft aan dat ook de biologische winkels in Nederland hun omzet zien dalen. Deze trend is al vanaf begin dit jaar zichtbaar en volgens hem een logisch gevolg van de afgelopen twee coronajaren waarin de omzetten nog flink toenamen. Jaren waarin horeca-omzet verschoof naar de retail. Het is volgens hem te vroeg om te concluderen dat klanten nu wegblijven vanwege de hoge inflatie en enorm gestegen energieprijzen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Het prijsverschil tussen gangbaar en bio is volgens mij kleiner geworden

Waar de biologische winkeleigenaren nu vooral last van hebben, zijn de enorm gestegen kosten. Tent geeft voorbeelden als de fors gestegen energiekosten, de stijging van loonkosten als gevolg van de vorig jaar afgesloten cao en de verhoging van huren. Dit zet het verdienmodel van biologische speciaalzaken onder druk en dat baart hem meer zorgen.

Wat betreft de prijsontwikkeling in supermarkten heeft hij het idee dat de prijzen in biologische winkels minder hard zijn gestegen dan in de gangbare supermarkten. “Het prijsverschil tussen gangbaar en bio is volgens mij kleiner geworden”,  aldus het bestuurslid en tevens eigenaar van drie biologische supermarkten.

Duitse biomelkveehouders ontvangen 15 cent te weinig

Ook de Duitse producenten van biologische melk hebben het moeilijk. De prijzen daarvan zijn veel langzamer gestegen dan de prijzen voor gangbare melk. De biologische melk gaat vooral naar dagverse zuivelproducten. Via dit kanaal is het moeilijker om kostenstijgingen door te berekenen dan via afzet op de wereldmarkt.

Volgens Bioland zouden biologische melkveehouders zo’n 15 cent per kilo melk te weinig ontvangen. Het landbouwministerie in Beieren vreest dat als gevolg van genoemde ontwikkelingen minder bedrijven gaan omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering.

Belangenbehartiger BÖWL positiever

Opvallend is dat koepelorganisatie BÖWL, de belangenbehartiger van de biologische landbouw en voedingsindustrie in Duitsland, tijdens de beurs Biofach afgelopen juli nog bekendmaakte dat de biologische markt zich ondanks economische tegenwind robuust toonde.

Reacties

  1. Zo zie je maar dat er veel gelogen wordt. Ook raar dat biologische bedrijven een hogere kostprijs heeft gekregen. Ze kopen geen kunstmest en chemische middelen. Ook lopen de koeien het halve jaar buiten zodat ze weinig diesel verbruiken. Krachtvoer wordt nauwelijks gekocht.

    1. En nagenoeg alle staldaken in Duitsland liggen vol met zonnepanelen dus dat kan de oorzaak ook niet zijn.

      Misschien moet Cem Özdemir maar even met Henk Staghouwer bellen. Henk is ook bezig met een nieuw verdienmodel, minder vee meer inkomen, voor Nederlandse boeren en deze wil hij vast wel met zijn Duitse collega delen.

      Mochten ze er onverhoopt toch niet uitkomen dan is er altijd nog Frans Timmermans die een oplossing heeft: Wir schaffen das!

Beheer
WP Admin