Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Binnenkijken in 1937: in één ruimte met het vee

Samen met het vee in één ruimte wonen, was overzichtelijk. Maar het stikte er van de rook en ratten.

Foto: Misset

Foto: Misset

De foto is gemaakt in 1937. Te zien is het woongedeelte van een los ‘hoes’. Destijds waren dit soort boerderijtypes al bezig zeldzaam te worden, maar met name in Twente stonden ze langer dan elders. Halverwege de vorige eeuw verdwenen ze echter ook daar, dat wil zeggen: de gebouwen bleven vaak wel staan, maar ze werden grondig verbouwd en gemoderniseerd.

Geen muur tussen gezin en vee

Bij een los hoes woonden boerengezinnen in dezelfde ruimte als het vee, er zat geen muur tussen. Zo hadden de bewoners mooi zicht op de dieren, maar veel verder ging het voordeel niet. In de grote open ruimte tochtte het enorm, het was er vergeven van de vliegen en het ongedierte en omdat er binnen op een houtvuur gekookt werd, was het in hoes rokerig en zwart beroet.

Oog- en longaandoeningen

Beschrijvingen van de gezondheid van het vee zijn er niet maar de mensen hadden het niet best. Oog- en longaandoeningen waren eerder regel dan uitzondering want typisch voor de vroege losse hoezen was dat er geen schoorsteen boven het vuur zat. De rook kringelde zich een weg naar buiten tussen de kieren en naden door. Het vlees dat aan de zolder te drogen hing, conserveerde er wel goed door en de rook ‘ontsmette’ het ongedorste graan dat erboven lag opgeslagen.

Omdat er geen afgesloten ruimtes waren, kon niemand zich even terugtrekken voor wat privacy. Eeuwenlang was dat een gegeven maar begin 1900 begonnen mensen toch aparte ruimtes te maken. En daarmee was het losse hoes niet los meer.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin