PluimveeNieuws

‘Binnen enkele dagen export eiproducten naar VS’

Des Moines – Binnen enkele dagen kunnen Nederlandse producenten eiproducten naar de Verenigde Staten exporteren.

Dat zei een woordvoerder van de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FSIS, bericht persbureau AP. Nederlandse fabrikanten wachten nog op goedkeuring van het definitieve exportcertificaat, in principe een formaliteit. Binnen een paar dagen zou dit afgehandeld zijn volgens de FSIS.

Vorige week werd bekend dat Nederland officieel toestemming krijgt om eiproducten naar de Verenigde Staten te exporteren. De lijst van landen die eiproducten naar de Verenigde Staten mogen exporteren is kort: naast Nederland heeft alleen Canada hier een plekje op verworven. Dit land is bovendien netto-importeur van eiproducten, en importeert deze zelf normaliter uit de Verenigde Staten. Door de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep kampt de VS echter met grote eiertekorten, waardoor vooral de eierverwerkende industrie nu in de problemen komt.

Het AP meldt verder dat bovendien zeven landen toestemming hebben gekregen om eieren voor verwerking tot eiproducten te exporteren naar de Verenigde Staten, waaronder Nederland. Verder zijn dit vanuit Europa Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal, en daarnaast ook Argentinië en Chili. Naast de primaire sector is echter ook de verwerkende tak in de VS getroffen. Verschillende grote pluimveebedrijven die in de staat Iowa besmet zijn met HPAI waren onderdeel van grotere integraties, waarbij eieren gelijk op het bedrijf verwerkt werden tot eiproduct. Niet alleen de hennen moesten hier geruimd worden, maar ook de verwerkingscapaciteit valt voorlopig weg.

Beheer
WP Admin