PluimveeNieuws

Bijna 80 procent pluimveevlees ESBL-besmet

Den Haag – Ongeveer 79 procent van vers pluimveevlees in Nederlandse schappen bevat de mogelijk ziekmakende ESBL-bacterie. Bij gesneden groente- en fruitpakketten is 5,1 procent besmet.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en een advies van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoeksprogrammering van voedsel- en warenautoriteit NVWA.

De afgelopen jaren hebben ESBL’s veel in de belangstelling gestaan omdat ziekteverwekkers die deze enzymen aanmaken resistent zijn tegen een groot aantal antibiotica. Wetenschappers dachten aanvankelijk dat de ESBL-bacterie zijn oorsprong vindt in de veehouderij door overmatig gebruik van antibiotica, maar dat is niet aangetoond.

De stammen op groenten en vlees zijn duidelijk verschillend op DNA-niveau, maar het is goed mogelijk dat die verschillen veroorzaakt worden door de verschillende ondergrond waarop die bacteriën leven. De oorspronkelijke resistentie kan dan nog altijd in de landbouwsector hebben plaatsgevonden, zo oordelen de onderzoekers, hoewel dat niet zeker is.

Gezonde mensen hebben geen last van ESBL. Het betreft een enzym dat bepaalde soorten antibiotica kan afbreken. De bacteriën die ESBL’s produceren zijn gewone darmbacteriën. Ze zijn onschadelijk zolang ze zich alleen in de darm bevinden van gezonde personen. Maar buiten de darm kunnen de bacteriën ze infecties veroorzaken. De risico’s spelen in onder meer ziekenhuizen.

Toch wordt de vrees voor mogelijke besmettingen breed gevoeld. Het advies van de gezondheidsraad van 2011 noemt ESBL’s als één van de voornaamste in de landbouw ontstane risico’s voor de volksgezondheid.

Nederland is het eerste land in de EU dat rapporteert over ESBL’s. Die plicht wordt mogelijk EU-breed ingevoerd.

Beheer
WP Admin