De provinciale uitvoeringsinstantie BIJ12 heeft bijna alle schade aan vee veroorzaakt door wolven in 2023 uitbetaald. Dat laat de organisatie weten. - Foto: Jan Vullings AlgemeenNieuws

BIJ12: wolvenschade over 2023 is uitbetaald

De provinciale uitvoeringsinstantie BIJ12 heeft bijna alle schade aan vee veroorzaakt door wolven in 2023 uitbetaald. Dat laat de organisatie weten. Alleen drie gevallen uit 2023 zijn niet uitbetaald omdat daar nog geen taxatierapport van binnen is, zo laat een woordvoerder van BIJ12 weten.

Vee&Logistiek Nederland deed vorige week een oproep dat wolvenschade veel sneller uitbetaald moet worden. En gaf aan dat de meest recente aanval waarover is uitbetaald dateert uit juli 2023. Bron hiervoor was het databestand op de website van BIJ12. BIJ12 bevestigde bij navraag toen dat dit bestand up-to-date was.

Schade daadwerkelijk veroorzaakt door wolf

Daar komt de uitvoeringsinstantie nu op terug. Die laat nu weten dat het bronbestand op de website wel klopt wat betreft schademeldingen en DNA-uitslagen. Deze worden geautomatiseerd geüpdatet. Enkele andere kolommen worden niet automatisch geüpdatet, waaronder die van de uitbetalingen. Deze worden handmatig een paar keer jaar toegevoegd.

Lees ook: Vee&Logistiek wil snellere afwikkeling wolvenschade

BIJ12 laat weten dat er ook over aanvallen in 2024 de eerste uitbetalingen al zijn gedaan. En dat de organisatie dus qua uitbetalen bij is en dat compensatie binnen de afgesproken termijn wordt uitbetaald.

Belangrijk voor de uitbetaling is dat eerst officieel bevestigd wordt dat de schade daadwerkelijk veroorzaakt is door een wolf. Daarvoor laten de provincies een taxatie doen en moet een DNA-test gedaan worden.

Beheer
WP Admin