Biggenslachter Pigarné ziet groeikansen
Mede-eigenaar Dirk Govers van biggenslachterij Pigarné | Young Pork Meat ziet groeikansen. Het bedrijf wil het aantal biggenslachtingen verder opschalen.
Agri4+ Vleesverwerking in het Gelderse Lichtenvoorde gaat verder onder een nieuwe naam: Pigarné | Young Pork Meat. Het bedrijf gaat zich verder toeleggen op haar specialisatie: het slachten van biggen. De nieuwe naam sluit beter aan bij de internationale afzetmarkten van het bedrijf. Grofweg 90% van het in Lichtenvoorde verwerkte biggenvlees gaat de grens over. Met name in Zuid- en Zuidoost-Europa vindt het malse vlees aftrek. Het bedrijf exporteert ook naar Aziatische landen als Singapore en de Filipijnen. Het is uitdagend om de Nederlandse consumptie van biggenvlees verder uit te breiden.
Opschalen biggenslachter Pigarné
Pigarné is de enige Nederlandse slachterij die op relatief grote schaal biggen slacht. Het bedrijf slacht momenteel zo’n 3.000 biggen per week. De dieren hebben gemiddeld een levend gewicht van 25 kilo. Mede-eigenaar Dirk Govers ziet mogelijkheden om het aantal biggenslachtingen binnen de huidige organisatie op te voeren naar 5.000 per week. “Daar zijn we op ingericht. Op termijn kunnen we toewerken naar 6.000 tot 7.000 slachtingen per week,” aldus Govers, die sinds 2,5 jaar mede-eigenaar is van het bedrijf. Govers runt het bedrijf samen met Frank Campmans.
Aandacht voor CO₂-footprint
Volgens Govers’ inschattingen komen er wekelijks 8.000 tot 10.000 Nederlandse slachtbiggen op de markt. “Veel slachtbiggen gaan nu nog levend de grens over. Dat zien wij natuurlijk graag anders, ook in het kader van duurzaamheid en het verlagen van de CO₂-footprint. De maatschappelijke druk op lange diertransporten neemt toe. Daar willen wij op inspelen,” zegt Govers. Hij geeft aan dat Pigarné op termijn de mogelijkheid heeft om 75% van het Nederlandse aanbod van slachtbiggen te verwerken.
‘Verspilling van dierlijke eiwitten tegengaan’
De bij Pigarné aangevoerde biggen zijn niet geschikt voor de vleesvarkenshouderij, zo geeft Govers aan. “Het gaat om dieren met een genetische afwijking. Ze hebben breuken of vergroeiingen. Wij zien kans deze biggen te verwaarden en voorkomen daarmee verspilling van dierlijke eiwitten.” De slachtbiggen worden in relatief kleine koppels aangevoerd. Pigarné heeft zelf drie veekarren in gebruik om de dieren op te halen. “Daarnaast staan we in nauw contact met handelaren. Veel slachtbiggen komen via een verzamelplaats en extern transport naar ons toe.”
Biggenslachter Pigarné heeft € 12 miljoen omzet
Pigarné heeft 45 medewerkers. Het bedrijf produceert wekelijks 50 tot 60 ton biggenvlees. In 2023 haalde de biggenslachter een omzet van € 12 miljoen.