Foto's: Ton Kastermans Fotografie VarkensFoto

Biggen gaan als warme broodjes over toonbank

Biggen zijn momenteel goed gevraagd. Naast Duitsland heeft Spanje zich sinds ruim twee jaar ontwikkeld tot een vaste afzetmarkt.

De biggen lopen vlot op de vrachtwagen. De prijs wordt dikwijls gebaseerd op een Nederlandse notering.

Handelsbedrijf Vaex The Livestock Traders laadt een vracht biggen voor export naar Spanje. Dit gebeurt op de verzamelplaats in Lunteren (Gld.). - Foto's: Ton Kastermans Fotografie

Voordat de biggen de wagen in gaan, wordt eerst een laag zaagsel over de vloer verdeeld.

De Spanjaarden vragen biggen vanaf 15 kilo en zwaarder. Ze kunnen goed uit de voeten met koppels beren/gelten, van een Piétrain-eindbeer.

Spanje heeft zich sinds medio 2017 ontpopt tot een structurele importeur van biggen. Vaex exporteert wekelijks meer dan 6.000 biggen naar dit land. Twee derde van dat aantal bestaat uit vaste leveringen.

De Spanjaarden kopen ook wel Duroc-biggen. Dan willen ze koppels borgen/gelten. De Durocs zijn bestemd voor de hammenproductie.

De Spanjaarden kochten afgelopen jaar iets meer dan een miljoen Nederlandse biggen. Het ligt voor de hand dat de Spaanse vraag aanhoudt, want hun varkenssector blijft groeien.

Dat Spanje graag lichtere biggen koopt kan interessant zijn voor een vermeerderaar die krap zit in het aantal biggenplaatsen.

De biggen gaan in een eigen oplegger van Vaex. De bovenlaag zit vol. Voor deze dieren kan de reis beginnen.

Beheer
WP Admin