Deelnemers maken de tussenstand bekend.</p> <p><em>Foto: Jannemieke Termeer</em> VarkensNieuws

BIG Challenge zamelt ruim €1 miljoen in

De actie ‘BIG Challenge, farmers against cancer’, heeft meer dan €1 miljoen aan donaties ingezameld. Dat vertelt Monique van Loon, namens de stichting.

Tijdens Alpe d’HuZes 2016 fietsen of rennen de deelnemers zo vaak mogelijk de Franse berg Alpe d’Huez op om geld in te zamelen voor onderzoek naar diagnose en leven met kanker. Dit jaar doet een recordaantal van 242 deelnemers mee.

“Ik verwacht dat we in totaal rond de €1,1 miljoen ophalen. Tot 1 oktober kan er nog gedoneerd worden en veel deelnemers krijgen een bedrag per klim en de verkoop van T-shirts op de top van de berg levert rond de €5.000 op”, aldus van Loon. “Donderdag is een speciale dag: dan willen we dat zoveel mogelijk mensen één van onze zeven ‘cool T-shirts’ dragen”, vertelt zij.

Trots op de agrarische sector

Donderdag 2 juni roept Big Challenge iedereen op om hun trots op de sector te tonen door de bekende ‘coole’ t-shirts te dragen en een selfie te twitteren onder #trotsopdeagrarischesector en de foto op de Facebookpagina Trotsopdeagrarischesector te plaatsen. “De gehele agrarische sector kan wel een positieve boost gebruiken en tegelijkertijd steunen we de Big Challenge deelnemers”, vertelt Van Loon. Inmiddels zijn er 7 verschillende shirts voor varkens, koeien, kippen, vleeskalveren, paarden, boerendochters en boerenzonen

Uitbreiden met akker- en tuinbouw

“We willen de actie volgend jaar graag uitbreiden met de plantaardige sectoren en de tuinbouw”, vertelt van Loon. “Vandaar dat we dit jaar de toevoeging ‘farmers against cancer’ achter de naam hebben opgenomen. Dit jaar hebben we twee nieuwe klassen: De ‘boerenzonen’ en de ‘vleeskalveren’ en we roepen de plantaardige sectoren en de tuinbouw op om zich voor de editie van 2017 als nieuwe klasse in te schrijven.”

Herman Houweling

BIG Challenge is gestart in 2009 op initiatief van Herman Houweling. Hij overleed in 2010 aan de gevolgen van de ziekte. Zijn naam leeft voort op de berg: het duwtje in de rug voor fietsers en renners die het moeilijk hebben, wordt het ‘Hermannetje’ genoemd. In de voorbije zeven edities heeft BIG Challenge ruim €5,3 miljoen ingezameld voor KWF Kankerbestrijding. Daarmee is het de op twee na grootste fondsenwerver voor KWF.

Beheer
WP Admin