Foto: Hans Banus BoerenlevenColumn

‘Bier, shotjes en stikstof’

De vriendinnen van mijn dochter staan koeien te knuffelen. ‘Moeten ze echt weg?’, vragen ze. De stikstofgevolgen vinden ze oneerlijk.

‘Mam, vind je het goed dat we de vriendinnendag bij ons houden?”, vroeg een van mijn dochters enige tijd geleden. “Ja tuurlijk kan dat, gezellig”, was mijn antwoord. Ik wil altijd graag dat de feestjes bij ons gevierd worden, dan kan ik een oogje in het zeil houden.

Maar de vriendinnendag ging niet door, omdat een van de vriendinnen vast zat in Malaga. Het vliegtuig ging niet terug. “Wat errug hè!”, riep Famke verontwaardigd, “dat kan toch niet!” En ze is ook nog hartstikke verbrand, kijk deze foto’s maar eens. Waarop ze me een aantal foto’s liet zien van het vriendinnetje. Een tweedegraads verbranding was er geconstateerd. “Wat doet ze daar ook?”, antwoordde Luc. “Pap, dat is hartstikke erg hoor. Maar gelukkig krijgen ze wel alles vergoed van de reis.”

‘Donders gezellig’

Op de zondag dat de vriendinnendag zou zijn geweest, zitten er toch zeven meiden in onze tuin. Zonder de vriendin die nog steeds in Malaga zit. Het is stralend weer en ze zitten met korte broekjes en hemdjes. “We doen geen échte feestdag, maar maken er gewoon een gezellige dag van”, vertelde Famke me de dag ervoor. De koelkast werd gevuld met bier, heel veel zoete drankjes én, last but not least, shotjes. Heel veel shotjes. De muziek stond hard en er werd gezellig meegezongen. Hond Finn had de tijd van zijn leven. Ze hadden het ‘donders gezellig’ met elkaar vanaf een uurtje of twaalf.

Een flink aantal uurtjes en pilsjes later werd de tafel met twee bierbanken verplaatst om te kunnen genieten van de laatste zonnestralen. Met uitzicht op de wei. Een aantal meiden stond daar de koeien te aaien en te knuffelen. Aaah, dacht ik, dan kan ik ff een mooi filmpje maken voor Facebook… “Kijk mensen, de linkerkant houden we en de rechterkant (47%) moet weg.”

Stikstofprobleem

“Moeten ze echt weg?”, vragen de meiden. “Dat kan toch niet!” En zo begonnen we een gesprek met uitleg over het stikstofprobleem. Vol ongeloof keken ze me aan toen ik het verhaal vertelde. Dat het niet per se gaat om het aantal koeien, maar om stikstofvermindering. En dat er verschrikkelijk harde consequenties zijn voor de agrarische sector. Best moeilijk om iets duidelijk te maken dat zo ingewikkeld is. De meiden waren het volkomen met ons eens. “Volstrekte onzin om dat stikstofprobleem alleen bij de boeren neer te leggen!”

Aan het einde van de dag is het meubilair weer verder geschoven. De meiden staan midden in de wei met de biertafel en bierbanken. De kabel uitgerold, zodat de muziekbox ook aan kan. En ze zingen uit volle borst mee met de muziek. Nederlandstalig, Top 40-muziek… Ook wordt er nog steeds geknuffeld met de koeien. Soms horen we gegiebel wanneer er weer een aantal meiden van de bank afvalt.

“Ik wil later wel op een boerderij wonen”, vertelt er eentje enthousiast. “Dan moet je met een boerenzoon trouwen!”, zeggen we.

We wachten wel af.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier.

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Het gaat ook helemaal niet om de stikstof of om de “natuur”. Het gaat de overheid er om dat de boer van zijn grond gescheiden wordt.

Beheer
WP Admin