De Oekrainse minister van landbouw Oleksiy Pavlenko (links) en MHP-directeur Yuriy Kosyuk na de ondertekening van een 'memorandum of understanding' over dierenwelzijn in de pluimveesector. In het midden handelsminister Liliane Ploumen. <br /><em>Foto: ANP</em> PluimveeNieuws

Bezoek Oekraïne eindigt met afspraak over diergezondheid

Met het afsluiten van een overeenkomst over de verbetering van diergezondheid heeft Lilianne Ploumen, minister voor buitenlandse handel, een handelsmissie aan Oekraïne afgerond.

Op de slotdag van de driedaagse missie, waaraan 29 bedrijven meededen, sloot de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) een overeenkomst met pluimveebedrijf MHP over de verbetering van dierenwelzijn. Multimiljonair Yuriy Kosyuk, algemeen directeur van MHP, en GD-directeur Ynte Schukken sloten een ‘memorandum of understanding’.

Investeren met Europees geld

Het pluimveebedrijf is regelmatig onderwerp van discussie geweest in het Nederlandse parlement, onder meer vanwege de in Oekraïne geldende lagere dierenwelzijnsnormen dan in Nederland. MHP heeft kunnen investeren mede dankzij Europees geld. Het bedrijf produceerde vorig jaar zo’n 566.000 ton kippenvlees en bediende daarmee de helft van de Oekraïense markt.

Ploumen vindt dat de handelsmissie belangrijk is voor politieke en economische veranderingen in Oekraïne. Eind deze maand komt een Oekraïense delegatie naar Nederland voor een tegenbezoek.

Beheer
WP Admin