AlgemeenNieuws

Beurs herstelt zich na ‘Griekse dip’

Amsterdam – De Europese aandelenbeurzen liepen in de loop van de ochtend een deel van de openingsverliezen in, maar bleven flink in de min.

Handelaren waren verbaasd over de reactie van beleggers op het mogelijke faillissement van Griekenland, dat al maanden zijn laatste centen bij elkaar moet schrapen om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Tegen het eind van de ochtend stond de AEX 2,9 procent lager op 480,10 punten. De index opende ruim 4 procent in de min. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 2,2 procent tot 715,83 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs koersten beide 3,4 procent lager en de FTSE in Londen daalde 1,8 procent.

Lage rente

”Het was bij de opening goed te zien dat beleggen gepaard gaat met emotie. De Griekse economie is in omvang maar 2 procent van de Europese Unie. Vanuit dat oogpunt was de koersreactie verrassend”, aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

Plomp denkt dat de AEX de komende tijd tussen 470 en 510 punten blijft bewegen, gedreven door de lage rente. ”Uit de komende halfjaarcijfers zal moeten blijken of en hoe het bedrijfsleven daarvan heeft geprofiteerd.”

Griekenland nog niet afgeschreven

Griekenland, dat afgelopen weekeinde zijn geldschieters schoffeerde door een referendum voor te stellen, is volgens sommige politici nog niet compleet afgeschreven. Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economie en Financiën) stelde tegenover de Franse radio dat er nog ruimte is voor verdere onderhandelingen. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie geeft om 12.45 uur een persconferentie waarin hij uiteen zal zetten hoe Griekenland in de eurozone gehouden kan worden.

Banken en verzekeraars sterkste dalers

Banken en verzekeraars waren vanaf de handelsaanvang de sterkste dalers. ING (min 3,9 procent) stond onderaan in de AEX, die geen enkele stijger kende. Aegon leverde 3,2 procent in. TNT Express presteerde nog het best met een min van 0,4 procent.

Ook elders in Europa behoorden banken en verzekeraars tot de sterkste dalers. Zo moest Barclays in Londen 2 procent achteruit, daalden Commerzbank en Deutsche Bank in Frankfurt tot 5 procent en verloren Crédit Agricole en Société Générale in Parijs tot 4,5 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,1089 dollar, tegen 1,1170 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 58,35 dollar, Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 61,78 dollar.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra