Foto: Ronald Hissink AlgemeenNieuws

‘Betrek samenleving bij ontwikkeling veehouderijsystemen’

Maatschappelijke onrust of verontwaardiging over de veehouderij kan worden voorkomen als alle belanghebbenden tijdig worden betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe systemen.

Dat stelt de Wageningse hoogleraar Bart Gremmen. Gremmen wordt donderdag officieel geïnstalleerd als hoogleraar ethiek in de levenswetenschappen.

Gremmen constateert dat er kennelijk weeffouten zitten in het huidige systeem van de veehouderij. “Neem de plofkip, het afknippen van de staart bij biggen om staartbijten te voorkomen of het jaarlijks doden van vijftig miljoen eendagskuikens vanwege het feit dat ze een mannetje zijn.”

Schadelijke gevolgen te laat onderkend

Volgens Gremmen worden schadelijke gevolgen van nieuwe technologieën nu vaak te laat onderkend. “De nadelige maatschappelijke gevolgen van de volledig ontwikkelde technologie zijn aanvankelijk onvoldoende helder en, eenmaal verbreid in de samenleving is het te laat om schadelijke consequenties te voorkomen.”

Als boeren, overheid, consumenten en maatschappelijke organisaties tijdig betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën, kunnen weeffouten worden voorkomen, meent Gremmen.

Beheer
WP Admin