Luchtondersteuning is een probaat middel om de nevel goed in het gewas te laten indringen. Het spuiten is ook iets minder windgevoelig. – Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Bestrijding van phytophthora, vier telers delen hun strategie

Een deel van de aardappelen stond nog niet boven de grond, was zelfs nog niet gepoot, of phytophthora stak al de kop op. De beschikbare gewasbeschermingsmiddelen hebben slechts een gerichte werking waardoor mixen van middelen nodig is. Monitoring van de aardappelen is belangrijker dan ooit, maar hoe pak je dat aan? Vier aardappeltelers delen hun strategie.

Het voorjaar verliep niet makkelijk en voor de aardappeltelers is ziektebestrijding ook een nieuwe uitdaging. “Taskforce Phytophthora roept met klem op tot actie”, stond er op 24 mei al te lezen op de website van BO Akkerbouw. “Pak haarden direct aan en bestrijd opslag!” Haarden kunnen gemeld worden bij de NAK om in het belang van de sector handhaving te starten meldt de website. Dat klinkt alarmerend en dat is het ook. Al twee weken geleden werd phytophthora op verschillende plekken geconstateerd.

Vochtig weer en na de bizarre oogst van 2023 is er ook veel opslag van achtergebleven aardappelen te verwachten. Met de ervaring hoe phytophthora vorig jaar om zich heen greep en een aantal telers de grip op de ziekte verloor, weten telers dat het ook in de bestrijding van phytophthora niet allemaal meer is zoals het was. Over de vrij recente EU43-variant is inmiddels veel bekend. Van de variant EU46 is nog vrij weinig bekend en er kan ook zomaar een nieuwe stam opduiken. Phytophthora kan de akkerbouwsector nog steeds verrassen.


Phytophthora slaat dit jaar al vroeg toe bij de aardappelen. Een goede aardappeloogst wordt nog een hele uitdaging, ook door nieuwe stammen bij de aardappelziekte én het natte en warme voorjaar. In deze videoreportage een gesprek met Steven Dorrestijn, Crop Advisor Akkerbouw bij Syngenta. Hij geeft tips hoe je phytophthora kunt voorkomen. Meer videoreportages over de akkerbouw in Nederland vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.


Mixen en afwisselen van gewasbeschermingsmiddelen

Hanteer een spuitschema waarbij geen gat in de bescherming ontstaat, vertelt leverancier en adviseur Wouter ten Brinke als toelichting op de schema’s die zijn bedrijf de telers voorhoudt. Met één werkzame stof per bespuiting ben je niet meer volledig gedekt, maar afwisselen en rekening houden met de omstandigheden zijn de belangrijke factoren die bepalen of en waarmee te spuiten.

Met één werkzame stof per bespuiting niet meer volledig gedekt

Veel telers laten zich voor de nieuwe strategie en de enigszins complexe materie in die keuzes adviseren. Wageningen University & Research (WUR), CropLife NL en FRAG NL hebben een kleurenschema uitgewerkt om met deze manier van werken om te gaan. Een download van het kleurenschema staat met een uitgebreide toelichting op de website van BO Akkerbouw. Het kleurenschema helpt om te controleren of het voorgenomen spuitschema voldoet aan de geadviseerde maatregelen. Verschillende actieve stoffen hebben een verschillende werking of juist geen werking op bepaalde phytophthora-stammen. Maar vooraf is niet bekend welke stammen een individueel perceel gaan treffen. Daarom is een enkel gewasbeschermingsmiddel zoals Revus of Zorvec niet meer voldoende.

Bij de robuuste rassen is vorig jaar vastgesteld dat de enkelvoudige resistenties al door phytophthora zijn doorbroken. Door zijn geslachtelijke voortplanting muteert phytophthora snel, waardoor nieuwe stammen met andere resistenties kunnen ontstaan. Dat is de reden om af te wisselen. Adviesprogramma’s worden breder uitgerold. Agrifirm introduceerde dit voorjaar bijvoorbeeld de nieuwe app TPA, ofwel Totaal Phytophthora Aanpak. Leden kunnen die via de website van Agrifirm benaderen en zich tegen een vergoeding per hectare laten adviseren over het ideale spuitmoment.

Ook de doppenkeuze doet ertoe. Driftreductie bepaalt mede de doppenkeuze, maar een fijne druppel voor maximale bedekking blijft het uitgangspunt voor schimmelbestrijding. – Foto: Jan Willem Schouten
Ook de doppenkeuze doet ertoe. Driftreductie bepaalt mede de doppenkeuze, maar een fijne druppel voor maximale bedekking blijft het uitgangspunt voor schimmelbestrijding. – Foto: Jan Willem Schouten

Door zijn geslachtelijke voortplanting muteert phytophthora snel

De WUR voedt de app met kennis over de phytophtora-druk en Agrifirm combineert dat met zijn kennis over de middelen om tot een advies te komen. Ten Brinke, die in de Noordoostpolder is gevestigd, vergrootte dit jaar het aantal weerstations dat zijn klanten via het klantenportaal Mijn Ten Brinke kunnen raadplegen naar vijftien stuks. Ook verbeterde het bedrijf de onderlinge koppeling. Het zijn slechts voorbeelden hoe adviseurs en telers samen optrekken om de gevreesde aardappelziekte onder de duim te houden.

Phytophthora greep vorig jaar onverwacht om zich heen. Spuiten is onvermijdelijk, ook in robuuste rassen. De middelenkeuze is een hele puzzel. – Hans Prinsen
Phytophthora greep vorig jaar onverwacht om zich heen. Spuiten is onvermijdelijk, ook in robuuste rassen. De middelenkeuze is een hele puzzel. – Hans Prinsen

CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING.

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin