Premium
Een open dag bij de installatie voor stripping en scrubbing van stikstof uit varkensmest. - Foto: Kees van Dooren VarkensNieuws

Besparing van € 27.424 met eigen mestverwerking

Reacties

  1. @Kees, dat is geen probleem, laat ik vooraan beginnen:
    * er is geen enkele reden om zowel een centrifuge als een zeefbandpers te gebruiken, sterker nog een zeefbandpers na een centrifuge functioneert simpelweg niet, omdat er geen grove delen meer aanwezig zijn. dit geeft al aan: GEEN KENNIS!
    * polymeer wordt in de voorstap gebruikt en niet bij de omgekeerde osmose, maar dat terzijde.
    * een investering in een mestverwerkingsinstallatie met deze techniek die daadwerkelijk werkt kost minimaal 800.000 euro excl. loods en opslag faciliteiten. Op basis van 8.000 vleesvarkens (7.000 tot 10.000 m3 mest per jaar) geeft dit een kostenpost van vaste lasten van ongeveer 8 a 10 euro per ingaande ton.
    * chemiegebruik is ongeveer 3,50 tot 5 ,00 euro per ingaande m3
    * onderhoud bij deze schaalgrote is minimaal 2,00 euro per ingaande m3.
    * electra 1 euro
    * arbeid 3 euro
    * afzet dikke fractie ongehygieniseerd kost minimaal 20 a 25 euro per ton, volume is 20 % van ingaande mest
    * afzet concentraat is 10-15 euro, opslag voor de winterperiode hoger. volume is 35 %, kunstmest is voor instapper niet mogelijk.

    kosten voor de loods, opslag, loader/verreiker, milieuvergunning en dergelijke zijn niet inbegrepen maar moeten natuurlijk wel geteld worden. Tevens moet het water geloosd kunnen worden of hergebruikt, kosten hiervoor zijn ook niet inbegrepen

    de totale kostprijs is dus 24,50, tot 29 euro per ton, excl. bovenstaande kosten. Als afzet dan 22 euro kost, kost het dus geld in plaats van winst.

  2. Dat zijn grote woorden, Yep. ‘Geen enkel reëel getal’. Dat zou niet best zijn. Helaas noem je geen getallen om te onderbouwen hoe het volgens jou wél zit. Dat is jammer. In de journalistiek ben ik dat niet gewend. Dat dien je beweringen te checken en te onderbouwen.

  3. Er zit in deze berekening dus werkelijk geen enkel reëel gecalculeerd getal.

    Deze techniek is niet mogelijk voor deze kostprijs voor deze schaalgrootte. Aub tel reëel, dit is compleet zinloos.
    Mooie praat van firma’s die nog nooit een goed draaiende installatie hebben opgeleverd en daar ook niet toe in staat zijn

    Helaas mist zowel ncm als dlv de kennis om een correct reken model te maken.
    Laat u svp begeleiden door personen die wel verstand en ervaring hebben en vertrouw niet op mooie praatjes van de verkopers in deze. Die hebben een andere agenda.
    Vaak een agenda waar het vooral draait om persoonlijke verrijking en belasting fraude!

Beheer
WP Admin