Foto: Peter Roek PluimveeNieuws

Besmettingen vogelgriep nemen toe

Het aantal uitbraken van vogelgriep neemt toe. In september zijn er toe nu toe al 14 vogelgriepuitbraken, waarvan 7 bij pluimveebedrijven, 1 bij een onderwijsinstelling en 6 bij hobbyhouders. Dat zijn er nu al meer dan in welke maand dan ook sinds het begin van het vogelgriepseizoen eind oktober 2021.

Het aantal uitbraken bij commerciële pluimveehouders was in twee eerdere maanden hoger: in februari (11) en in april (10). In april was de situatie bovendien ernstiger omdat er toen veel preventieve ruimingen waren; bij 21 bedrijven werden de dieren uit voorzorg gedood. Ook in augustus waren er veel preventieve ruimingen, bij 9 bedrijven. Vogelgriep wordt nu ook regelmatig vastgesteld in gebieden waar de ophokplicht is opgeheven. Van de 14 uitbraken in september waren er 9 in regio’s mét ophokplicht en 5 in regio’s zonder. De 3 meest recente uitbraken bij hobbyhouders waren in gebied waar het pluimvee naar buiten mag. Ook daarvoor waren er enkele uitbraken in gebieden waar de kippen naar buiten mochten, maar die waren meestal op het randje van een regio zonder ophokplicht: 3 in Dalfsen (Ov.), 1 in Maurik (Gld.).

Ophokplicht

Op 26 oktober 2021 werd na een AI-besmetting in Zeewolde landelijk een ophokplicht ingesteld. De ophokplicht is nu nog van kracht in tien van de twintig regio’s in Nederland. Op 28 juni is de verplichting de dieren binnen te houden opgeheven in zeven regio’s, op 15 juli in nog eens drie regio’s in het oosten en zuiden van het land. Opheffing van de ophokplicht werd verantwoord geacht gezien de risico’s op een uitbraak bij een pluimveebedrijf. Daarbij wordt gekeken naar besmettingen bij wilde vogels, maar ook naar de dichtheid aan pluimveebedrijven in een regio. Veel pluimveebedrijven dicht bij elkaar, zoals in de Gelderse Vallei, verhogen namelijk de kans dat een uitbraak meerdere bedrijven treft of van bedrijf naar bedrijf gaat.

Vermeerderingsbedrijf Oldekerk

De meest recente uitbraak was zondag bij een vermeerderingsbedrijf van ouderdieren in Oldekerk (Gr.). Bij het bedrijf werden 38.000 dieren geruimd. Een dag eerder was er een uitbraak bij een bedrijf met 60.000 eenden in Schuinesloot (Ov.) en donderdag bij 87.000 vleeskuikens in Tjerkgaast (Fr.). Bovendien waren er die dag drie uitbraken bij twee hobbyhouderijen in Vriezenveen (Ov.) en Daarle (Ov.). Een dag eerder, woensdag, werd vogelgriep vastgesteld bij pluimvee van een hobbyhouder in Zuid-Scharwoude (N.-H.).

Gelderse Vallei

In regio 10 – het gebied van Utrecht tot Deventer – zijn zaterdag 2 vogelgriepmaatregelen ingetrokken omdat sinds de laatste uitbraak 14 dagen waren verstreken. Het bezoekverbod op alle bedrijfsgebouwen bij pluimveehouderijen uitgezonderd het woonhuis wordt beëindigd. Dat geldt ook voor het verbod op het vervoer van risicovogels.

4,6 miljoen dieren

Sinds oktober 2021 werd vogelgriep vastgesteld bij 63 pluimveebedrijven, 1 onderwijsinstelling en 18 kleinschalige houderijen en kinderboerderijen. Daarbij werden 3,7 miljoen stuks pluimvee geruimd. Bovendien zijn bij 41 bedrijven bijna 900.000 dieren preventief geruimd. In totaal gaat het dus om bijna 4,6 miljoen geruimde dieren.

Beheer
WP Admin