Het aantal blauwtongbesmettingen is gestegen naar 1.209 met 653 klinisch positieve bedrijven, waaronder de eerste vier geitenbedrijven, volgens een update van de NVWA. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Aantal besmettingen blauwtong boven 1.200, ook geitenbedrijven besmet

Het aantal besmettingen met blauwtong is opgelopen naar 1.209. Dat blijkt uit een update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarnaast zijn er 653 bedrijven klinisch positief.

Onder de besmettingen zijn ook de eerste geitenbedrijven. Het gaat om vier locaties. De verschijnselen van het virus lijken vooralsnog milder bij geiten dan bij schapen. De dieren hebben gezwollen lippen en kleine bloedinkjes in de huid van de uier. Het virus is ook vastgesteld bij een aantal alpaca‘s. Het overgrote deel van de besmettingen – zo’n 70% – is vastgesteld bij schapen, 30% van de vastgestelde besmettingen is bij runderen.

De schade die het blauwtongvirus veroorzaakt bij schapen is inwendig zo ernstig, dat dierenartsen van Royal GD in samenspraak met de Faculteit Diergeneeskunde en de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) een nieuw afwegingskader voor het behandelen van schapen met blauwtong hebben opgesteld. Euthanasie speelt daarbij een belangrijke rol. Dat lijkt volgens de experts voor sommige dieren de betere keuze, om onaanvaardbaar lijden te voorkomen.

Serotype 3 heviger dan serotype 8

Op basis van de klinische verschijnselen en de sterfte onder met name schapen, bleek het blauwtongvirus serotype 3 heviger te zijn dan serotype 8 dat eerder in Nederland heerste. Uit pathologisch onderzoek bij schapen blijkt dat de verschijnselen niet alleen uitwendig zichtbaar zijn. Besmette dieren vertonen veel schade aan longen en vaten en in sommige gevallen ernstige nierschade.

Ook is er soms afbraak van spierweefsel, waardoor soms verlammingsverschijnselen ontstaan. Uitwendig uit zich dit bijvoorbeeld doordat schapen hun tong laten hangen, legt René van den Brom, sectormanager kleine herkauwers bij Royal GD tijdens een webinar van Royal GD en LTO uit. Hij voegt er aan toe dat er gevallen bekend zijn waarbij schapen die leken op te knappen opeens ernstige gewrichtsontstekingen kregen.

Uit pathologisch onderzoek bleek dat de pens zodanig beschadigd was, dat bacteriën uit het voer in de bloedbaan terecht kwamen. Het dier moest alsnog geëuthanaseerd worden. Ook zijn er gevallen bekend van ontschoeningsverschijnselen, waarbij het hoorn van de hoeven loslaat.

Onaanvaardbaar lijden voorkomen

Royal GD en de faculteit diergeneeskunde adviseren dierenartsen hun behandelbeleid aan te passen. “Bepaalde antibiotica en ontstekingsremmers kunnen schadelijk zijn voor nieren, dus daar moet je voorzichtig mee omgaan”, legt Van den Brom uit. In het behandelingskader zijn alternatieven opgenomen.

Voor dieren met uitdrogingsverschijnselen of chronische klachten kan bijvoorbeeld beter paracetamol worden gebruikt, vanwege negatieve effecten van andere pijnstillers. De specialisten benadrukken daarbij dat euthanasie voor sommige dieren de betere keuze lijkt, om onaanvaardbaar lijden te voorkomen. Bovendien is het de vraag is of deze dieren volledig zullen herstellen en weer tot de gewenste productie komen.