Deze John Deere 1630 dateert van 1973. Het is een 3-cilinder, met 56 pk. - Foto's: Koos Groenewold AlgemeenAchtergrond

‘Besmet met John Deere-virus’

Boerenzoon Henko van der Vegt raakte op jonge leeftijd in de ban van John Deere. Hij kocht een 1630, met een bijzondere snuit.

“In 1980 verhuisden we naar Nieuwleusen. Ik was toen 10 jaar oud. Op Nieuwleusen had je een John Deere-dealer. In die periode ben ik besmet geraakt met het John Deere-virus. Op mijn veertiende ging ik na schooltijd aan de slag bij een boer in het dorp. Hij werkte met een John Deere 1040. Later schafte hij een 1140 aan. Toen was ik natuurlijk helemaal verkocht.

Deze John Deere 1630 dateert van 1973. Het is een 3-cilinder, met 56 pk. Van dit type zie je ze niet veel. Deze uitvoering zit eigenlijk wat tussen de 20- en de 30-serie in. De spitse neus maakt deze 1630 voor mij zo bijzonder. Met vier andere banden en nieuwe velgen ziet de trekker er weer mooi uit. Een mooie uitstraling is belangrijk. Het oog wil ook wat.”

Lees verder onder foto

Henko van der Vegt (53) groeide op in Ommen, waar zijn vader een boerenbedrijf met koeien, varkens en kippen had. - Foto's: Koos Groenewold
Henko van der Vegt (53) groeide op in Ommen, waar zijn vader een boerenbedrijf met koeien, varkens en kippen had.

“Ik heb deze 1630 drie jaar geleden gekocht op Marktplaats. Daarvoor heb ik acht andere oldtimers versleten. Dat waren ook hoofdzakelijk John Deere-trekkers. Maar ik ben ook in het bezit geweest van een McCormick D-219, een McCormick D-439 en een Guldner Spessart. Net na de eeuwwisseling had ik een John Deere 3030, met 6 cilinders. Die heb ik na een tijdje aan m’n zwager verkocht. Hij kon ’m wel gebruiken op z’n boerderij in Canada. De trekker is toen in een container gestopt en verscheept.

Ik gebruik de 1630 zo nu en dan voor kleine klusjes in het dorp. Naast de trekker heb ik ook nog een kieper, een grondbak en een ploeg. Zo nu en dan doe ik mee aan oldtimertochten.

Ooit zou ik nog graag eens een John Deere 3130 willen. Die 6-cilinder heeft net zo’n bijzondere neus als deze 1630. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

Beheer
WP Admin