Belgische veevoerfabrikanten gaan op zelfde manier klimaatimpact berekenen
Belgische veevoerbedrijven gaan vanaf 2025 allemaal op dezelfde manier de klimaatimpact van hun voer berekenen. Dat hebben zij afgesproken in de Belgian Feed Association (BFA). Nagenoeg de hele Belgische veevoerindustrie i hierbij aangesloten.
Cijfers over klimaatimpact en de CO2-voetafdruk zijn steeds belangrijker voor afnemers zoals supermarkten. Door nieuwe Europese regelgeving moeten (grote) bedrijven rapporteren over de duurzaamheid van hun bedrijf en hun toeleveringsketen. Daarvoor is het voor hun van belang om data te verzamelen over de CO2-voetafdruk van alle schakels voor hen in de keten.
Met de geharmoniseerde rekenmethode kunnen veevoerbedrijven laten zien dat zij objectief en consistent de milieu-impact van hun producten berekenen. “De origine van de gebruikte grondstoffen en de samenstelling van het voeder bepalen in belangrijke mate de klimaatimpact van het stukje vlees op ons bord of de melk die we drinken”, zegt Katrien D’hooghe, managing director bij BFA.
Erkende rekentools
Drie rekentools zijn nu door de veevoerindustrie erkend voor het berekenen van de klimaatimpact. Vanaf 2025 zullen alle bedrijven die zijn aangesloten bij BFA, samen goed voor zo’n 96% van de Belgische diervoerproductie, alleen nog maar met deze erkende rekentools werken. Zij kunnen zich hiervoor ook laten certificeren, om marktpartijen te garanderen dat een erkende tool correct is gebruikt.
In Nederland is eenzelfde beweging gaande. De grote spelers in de Nederlandse varkenshouderij werken sinds vorig jaar ook met een uniform model. Op deze manier kan de emissie van elke kilo varkensvlees met elkaar vergeleken worden. De partners in de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) lieten Wageningen UR en het bedrijf Kool Planet hiervoor een model ontwikkelen. Dit model geeft rekenregels om voor elke fase van de varkensvleesproductie de CO2-voetafdruk te berekenen. Veevoer draagt tot twee derde bij aan de totale CO2-voetafdruk van varkensvlees, becijfert Nevedi, de Nederlandse organisatie van de veevoerindustrie.