Met beveiligingscamera's lopen insluipende actievoerders een hoger risico te worden betrapt. Ze werken daarom preventief. - Foto: Marcel van Hoorn PluimveeNieuws

Belgische pluimveehouders willen aanpak activisten

De Belgische Landsbond voor Pluimvee wil dat justitie optreedt tegen inbraken van activisten op pluimveebedrijven. Activisten kunnen het vogelgriepvirus inslepen en de gezondheid van de dieren in gevaar brengen.

De branchevereniging spreekt van het illegaal betreden van bedrijfsterreinen en inbreken in de bedrijfsgebouwen. “Het is ridicuul dat pluimveehouders hun dieren zouden verwaarlozen. Ongezonde dieren zullen namelijk nooit goede technische resultaten opleveren wat ten koste gaat van de inkomsten”, zegt beleidsmedewerker Martijn Chombaere.

De Landsbond voor Pluimveehouders pleit in een brief aan de minister van Justitie voor een hardere aanpak. Net als in Nederland zijn er in België meerdere keren incidenten geweest waarbij dierenactivisten inbraken in stallen om vermeende misstanden te filmen en naar buiten te brengen.

In december verschenen beelden op de website van Gaia, die zouden zijn gemaakt bij vier kalkoenhouderijen in West-Vlaanderen. Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch stelt grote aantallen ernstig lijdende zieke dieren te hebben aangetroffen die lagen in doornat en smerig strooisel, en ook kadavers. Daarom heeft de organisatie aangifte gedaan tegen de kalkoenhouders.

Risico insleep vogelgriep

De Landsbond voor Pluimveehouders wijst bovendien op het risico van de insleep van het vogelgriepvirus. Uit de beelden blijkt dat de kalkoenbedrijven zijn bezocht op tussen 17 en 21 november. Toen waren er nog geen uitbraken vastgesteld bij pluimveehouderijen, maar sinds 11 november was wel vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en sinds 15 november gold een ophokplicht.

Reacties

  1. Een par weken geleden werden er in een paar steden dode biggen op het trottoir gelegd ter afschrikking van vlees eten. Dit geeft aan dat activisten dode dieren uit de kadaverton halen om het boodschap mee te framen. Bij dezen zijn dus alle beelden ongeloofwaardig die in elkaar gemonteerd worden.

  2. De op de foto geinstalleerde camera’s geven hooruit aan Hoe de insluiper er uit zag. Ik zie meer effect van de Kaukasische herdershonden (ca. 80 kg zwaar en op hun achterpotn rechtop 2 mtr.). Een hondenbek met scherpe tanden schrikt af, maar als die bek de maat heeft van een bovenbeen, schrikt dit zeker af.

Beheer
WP Admin