Foto: Peter Hilz AlgemeenNieuws

Belgische boeren dreigen met acties bij AH

Belgische boeren dreigen met meer acties bij locaties van Albert Heijn, als de retailer hen ‘geen afdoende garantie’ kan geven op een eerlijke prijs. Dat meldt het Vlaamse landbouwmedium Vilt.

Tien boeren voerden vorige week vrijdag actie bij een vestiging van Albert Heijn in Ronse, gecoördineerd door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Zij zijn het niet eens met het feit dat Albert Heijn stunt met de prijzen van melk, tot onder een prijs van € 0,50 per liter. De melk wordt onder kostprijs (inclusief verpakking, transport, logistiek, etc.) verkocht en dat zorgt voor druk op de hele keten, stelt ABS. “Die prijzenslag trekt door naar andere supermarkten, die op hun beurt de druk op ons opvoeren. Maar dat trekken we niet meer,” aldus Lieven de Stoppeleire, adviseur bij ABS. De landbouworganisatie stelt dat sinds 2009 in ketenverband wordt overlegd over een eerlijke verdeling van de marges, maar dat hier nog altijd weinig van terecht is gekomen.

Blokkeren distributiecentra

Vanwege corona is nu op kleine schaal actie gevoerd. De belangenbehartiger kondigt nieuwe acties aan als er geen toezeggingen komen over betere prijzen. Het blokkeren van distributiecentra van supermarkten sluit ABS daarbij niet uit. De organisatie laat weten dat Albert Heijn contact heeft opgenomen om in gesprek te gaan.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin