Foto: Koos Groenewold AkkerbouwNieuws

Belgisch-Frans onderzoek naar biologische gewasbescherming

Belgische en Franse landbouwers verenigen zich om te komen tot duurzame landbouw door de ontwikkeling en toepassing van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Dat doen 26 partners – laboratoria, onderzoekscentra en landbouworganisaties – in het grensoverschrijdende project Smartbiocontrol.

Het bestaat uit één koepelproject (Biocomgest) en vier wetenschappelijke deelprojecten die onderling sterk verbonden zijn:

  1. Om nieuwe biologische middelen te identificeren (Bioscreen)
  2. De productie op industriële schaal te ontwikkelen (Bioprod)
  3. Hun werkzaamheid in het veld te valideren (Bioprotect)
  4. De opvolging in het veld te verzekeren (Biosens)

Schimmelwerende natuurlijke moleculen

Smartbiocontrol is een vervolg op het project Phytobio, waarin een nieuwe familie van natuurlijke moleculen – lipopeptiden – met schimmelwerende werking zijn gelanceerd. Deze ‘biopesticiden’, afkomstig uit bacteriën, zijn bijvoorbeeld werkzaam tegen valse meeldauw in sla, fusarium op prei, septoria op tarwe en Botrytis op druiven.

Volgende week worden de eerste resultaten van het nieuwe project gepresenteerd.

Strengere wetgeving en druk op milieu

Deze samenwerking kwam tot stand vanuit de druk op chemische gewasbescherming en de steeds strenger worden wetgeving, evenals een groeiend bewustzijn voor het milieu en de volksgezondheid. “Niet alleen in de biologische teelt, maar ook in de gangbare teelt kan biologische gewasbescherming een goed alternatief vormen voor chemische bestrijding”, motiveert de onderzoeksgroep in een toelichting.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief gewasbescherming en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin