AkkerbouwNieuws

Belgen telen meer aardappelen

Kruishoutem – Het areaal bewaaraardappelen groeit dit jaar in Vlaanderen met 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Het areaal Bintjes krimpt 9 procent.

Het onderzoekscentrum PCA heeft aan 121 telers gevraagd hoeveel aardappelen ze dit jaar verbouwen en welke rassen. Op basis hiervan maakt PCA een voorzichtige areaalschatting voor Vlaanderen. De telers sloten voor 33 procent van hun areaal een contract af. Dat is precies gelijk aan het aandeel contractteelt in 2013. In de enquête van april 2012 was 24 procent van het areaal contractteelt. Volgens PCA is dit een voorlopig cijfer aangezien op het moment van de enquête nog niet alle telers hun contractonderhandelingen hadden afgerond.

PCA schrijft de groei van het aardappelareaal in Vlaanderen volledig toe aan andere rassen dan Bintje. Het areaal andere rassen neemt toe met 16 procent. Bij de andere rassen is het aandeel contractteelt 59 procent. Dit is een kleine afname ten opzichte van vorig jaar.

Het ras Fontane wordt steeds populairder in België. Fontane neemt dit jaar volgens de enquête 46 procent van het areaal andere rassen in. Dat was vorig jaar 44 procent en in 2012 nog 36 procent. Daarna zijn de rassen Innovator en Markies het populairst bij de telers in Vlaanderen. Ook Felsina en Challenger blijven gewild. Het ras Asterix verliest opnieuw terrein.

Volgens PCA groeit het aardappelareaal in Wallonië met naar schatting 7 procent. Daar blijft het aandeel Bintje gelijk aan vorig jaar. Daarna is Innovator het populairste aardappelras in Wallonië.

Uit de enquête blijkt verder dat op 1 april 49 procent van het areaal vroege aardappelen was gepoot. Bij de latere rassen was dat 10 procent.

Het areaal vroege aardappelen krimpt 1 procent in Vlaanderen. PCA tekent wel aan dat weinig telers van vroege aardappelen hebben meegedaan aan de enquête. Première blijft het belangrijkste ras bij de vroege aardappelen met een aandeel van 41 procent. Dat was 44 procent in 2012 en 2013. Op de tweede plaats komt Amora met een aandeel van 20 procent. Daarna volgen de rassen Anosta, Frieslander en Sinora.

Beheer
WP Admin