Belasting voor backpackers op boerderijen Australië - Foto: Gerrit Kurstjens AlgemeenAchtergrond

Belasting voor backpackers op boerderijen Australië

De Australische regering heeft een aangekondigde belasting op het loon van backpackers flink verlaagd. Boeren waren zeer bezorgd, omdat Canberra 32,5% belasting wilde heffen op de inkomsten van jonge – vaak Europese – toeristen, die vaak op boerderijen werken. Nu wordt het tarief 19%.

Betrokkenen uit de landbouw en het toerisme maakten zich in de afgelopen anderhalf jaar ernstige zorgen over de komst van de ‘backpackers tax’. Jaarlijks gaan 40.000 jongeren aan de slag bij boeren down under, onder wie veel Nederlanders. Nederland heeft een aantal gespecialiseerde reisbureau’s die dit faciliteren.

‘Backpackers onmisbaar onderdeel Australische landbouw’

Grote Australische boerderijen hebben vaak tientallen backpackers onder hun werknemers. Volgens de National Farmers’ Federation gaat het om een kwart van het totale aantal werknemers op boerderijen in het land. President Stuart Armitage van de Queensland Farmers Federation noemt de buitenlandse backpackers een onmisbaar onderdeel van de Australische landbouw. Boeren in de verschillende landbouwregio’s zouden zonder deze werknemers grote moeite hebben om alle seizoensarbeid te verrichten.

Daar komt bij dat ook de toeristische sector in Australië profiteert van de jonge bezoekers. Ze moeten onderdak hebben, eten, boodschappen doen en natuurlijk de toeristische bezienswaardigheden bekijken. Backpackers dragen jaarlijks $3,5 miljard (€2,4 miljard) bij aan de economie in Australië.

$540 miljoen voor staatskas

Canberra wilde de invoering doorzetten omdat het de staatskas $540 miljoen (€370 miljoen) zou opleveren. Australië heeft nu een belastingvrije voet van $18.200 (€12.452) en daar kan ook de backpacker onder de 30 jaar gebruik van maken. Backpackers verdienen gemiddeld zo’n $13.000 (€8.894) tijdens hun verblijf down under en betalen dus geen belasting.

Volgens de nieuwe plannen, die moeten ingaan op 1 januari 2017, gaat er van het loon van de reizigers 19% af. Het voorstel bevat nog meer maatregelen. Zo zal het verdiende pensioen van de backpackers veel zwaarder worden belast, namelijk met 95%.

Reputatieschade

Anthony Staatz, een akkerbouwer in Zuid-Queensland die sla en broccoli verbouwt en president is van een lokale boerenorganisatie, meent dat de lange discussie over de nieuwe belasting ongetwijfeld de reputatie van Australië heeft geschaad. Hij is blij dat de 32,5% van tafel is, maar vraagt zich af of de huidige plannen veel beter zijn. In de Lockyer Valley, waar hij zijn boerderij heeft, bestaat het gemiddelde personeelsbestand van de boeren voor 60% uit backpackers.

Uit een recente studie van dr. Jeff Jarvis van Monash University blijkt dat circa 60% van de backpackers in Australië niet zou zijn gekomen, als ze een belasting van 32,5% hadden moeten betalen. Hij ondervroeg backpackers in Melbourne, Cairns en Douglas, waarvan 71% instemde met de stelling dat ze kozen voor Australië, omdat ze er geld konden verdienen tijdens het reizen. Van de ondervraagden zegt 62% voor Nieuw-Zeeland te hebben gekozen, als ze de belasting van 32,5% hadden moeten betalen.

Beheer
WP Admin