AlgemeenNieuws

Bedrijven slepen miljoenen binnen in Moskou

Moskou – De 25 Nederlandse bedrijven die in Moskou op een landbouwbeurs staan, hebben in de eerste 2 dagen al voor 13,5 miljoen euro aan opdrachten in de wacht gesleept. Het gaat onder meer om afspraken over hortensia’s, gewasbeschermingsmethodes en graszaden. Dat meldde het ministerie van Economische Zaken vrijdag.

De Nederlandse Export Combinatie, die het Hollandse paviljoen op de landbouwbeurs in Moskou heeft georganiseerd, verwacht de komende dagen nog meer handel binnen te kunnen halen. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken is blij met de “mooie tussenstand”. “Dit laat zien wat de waarde en het belang is van agrarische handel tussen Nederland en Rusland. Er is veel belangstelling voor elkaars kennis en producten.”

Dijksma was de afgelopen dagen ook in Moskou. Ze sprak daar onder meer over een boycot van Nederlandse pootaardappels. Ook schonk ze de ‘grootste tuinbouwgift ooit’: meer dan een half miljoen bloembollen van tulpen, narcissen, lelies, krokussen en hyacinten werden namens het bedrijfsleven aan de Russen overhandigd.

Rusland stelde de afgelopen dagen dat er problemen waren met de Nederlandse zuivel en met Hollandse tulpen. Die zorgen zijn tijdens het bezoek niet met Dijksma besproken. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei vrijdag nog dat er door de Russen meer wordt gezegd dan gedaan.

Momenteel zijn er door een aantal incidenten spanningen tussen Rusland en Nederland. Dat komt onder meer door de arrestatie van een Russische diplomaat in Nederland en het enteren van een onder Nederlandse vlag varend schip van Greenpeace door de Russen. Ondanks die situatie “doen we ook gewoon zaken met elkaar”, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin