Foto: ANP AlgemeenNieuws

Baywa boekt nettoverlies van €93,4 miljoen

Het Duitse agrohandelsconcern BayWa heeft 2023 afgesloten met een nettoverlies van €93,4 miljoen. Een jaar eerder boekte de onderneming nog een nettowinst van €239,5 miljoen. Dat blijkt uit de gepubliceerde jaarcijfers.

Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op €304 miljoen. Dat is €200 miljoen minder dan een jaar eerder en lager dan het streven van tussen de €320 tot €370 miljoen. Een daling was echter wel voorzien na het uitzonderlijke jaar 2022. Vergeleken met 2021, de periode voor het begin van de oorlog in Oekraïne, ligt het bedrijfsresultaat van BayWa nog steeds 14% hoger. De omzet daalde van €27,1 miljard naar €23,9 miljard.

BayWa is wereldwijd actief in de landbouw, bouw en energiesector. Een snelle stijging van de rente had een negatief effect op de resultaten door de hele groep. CEO Marcus Pöllinger wijst op de uitvoering van strategieplan ‘Strategy 2030’, waarmee hij door het verlagen van de kosten in alle bedrijfsdivisies de winstgevendheid van de onderneming wil verbeteren. Ook dit jaar moet het plan al leiden tot zwarte cijfers. Tegen eind 2026 streeft het bedrijf naar een winst tussen de €470 en €520 miljoen.

Daling prijzen kunstmest

Na jaren van sterke groei, is het macro-economische klimaat voor BayWa afgelopen jaar enorm veranderd. Dat is goed terug te zien in de resultaten. Het landbouwsegment had te kampen met de aanzienlijke daling van prijzen vooral voor kunstmest. Extreme weersomstandigheden hadden impact op de volumes en de kwaliteit in de binnenlandse graanhandel. De omzet in dit segment daalde van €5,8 naar €4,9 miljard. Het bedrijfsresultaat kwam uit op €26,4 miljoen. Een jaar eerder was dit nog €104,7 miljoen.

De techniekdivisie wist te profiteren van opgeloste problemen in de toeleveringsketen en de grote bereidheid van boeren om te investeren in nieuwe machines. De recordresultaten van een jaar eerder werden overtroffen. De omzet steeg van €2,1 naar €2,2 miljard en het bedrijfsresultaat van €70,2 naar €84,6 miljoen.

Hoge resultaat agrarische grondstoffen

Met een bedrijfsresultaat van €64,6 miljoen wist de van oorsprong Nederlandse Cefetra Group, een van de grootste importeurs van agrarische grondstoffen in Europa, het vorige recordresultaat uit 2022 met 8,6% te overtreffen. De omzet daalde als gevolg van prijsdalingen van €6,1 naar €5,3 miljard.

De fruitdivisie (Global Produce) bleef het hele jaar hinder ondervinden van de gevolgen van cycloon Gabrielle, die in februari 2023 grote delen van plantages en gewassen in Nieuw-Zeeland verwoestte. Oogstverliezen en nog openstaande verzekeringsuitkeringen leidden tot een negatief bedrijfsresultaat van €15,1 miljoen.

Beheer
WP Admin