Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

Bayer zet in op nieuwe teeltmethoden en gewasvarianten

Bayer Crop Science zet in op nieuwe teeltmethoden en gewasvarianten. Zo moet er onder andere een nieuwe maissoort met kortere stengels komen, aldus het bedrijf dat jaarlijks € 2,6 miljard in innovatie steekt.

De nieuwe maissoort met kortere stengels moet de kwetsbaarheid voor harde wind verminderen. Ook moet het de ziekte- en onkruidbeheersing vergemakkelijken. Samen met een partner introduceert Bayer daarnaast een nieuw teeltsysteem. Een dekvrucht wordt daarbij een product op zichzelf. Het bestaat uit een veredelde vorm van het plantje Witte krodde. Dit komt onder de merknaam CoverCress op de markt als oliehoudend gewas.

CoverCress kan gezaaid worden tussen de rijen van een gewas. Ook kan het geoogst worden voor de productie van plantaardige olie. Zo ontstaat een biobrandstofgewas dat niet concurreert met voedselproductie. Een andere innovatie is het inbrengen van stikstofbindende eigenschappen in gewassen. Dat vermindert de afhankelijkheid van kunstmest.

Toename boereninkomen

Op de boerderij van de toekomst zullen volgens Bayer de terabytes aan data die van de akkers komen en de tonnen kooldioxide die er vastgelegd worden, even belangrijk worden voor de boer als de gewasopbrengsten.

“We verwachten dat met regeneratieve landbouw de voedselproductie en het boereninkomen toenemen”, aldus Rodrigo Santos, president van het Duitse bedrijf. “Ook verwachten we dat de landbouw beter bestand wordt tegen het veranderde klimaat. Dit terwijl tegelijk de natuur herstelt.”

Verdubbeling van de markten

Bayer ziet grote businesskansen in de wereldwijde omslag naar regeneratieve landbouw. Hierin staan bodem- en plantgezondheid centraal. Met nieuwe activiteiten op het gebied van gewasvruchtbaarheid, biologische middelen, koolstoflandbouw, precisietechnieken, biobrandstoffen en digitalisering verwacht het bedrijf een verdubbeling van de markten waar het opereert tot een waarde van € 200 miljoen.

Halverwege de jaren 2030 verwacht Bayer dat regeneratieve landbouw op meer dan 160 miljoen hectare plaatsvindt. Het bedrijf verwacht dat het de verkopen in deze markt kan opschroeven tot € 30 miljard per jaar. Dat meldt het concern na afloop van zijn jaarlijkse innovatietop, dinsdag 20 juni in New York.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin