<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

Bayer wil Monsanto overnemen

Monsanto is ongevraagd door Bayer benaderd voor overnamegesprekken. Dat zegt Monsanto in een verklaring, na eerdere geruchten dat Bayer een bod op Monsanto zou overwegen. Het betreft volgens de zaad- en gewasbeschermingsgigant een niet-bindend voorstel. Verdere financiële details over de overname zijn niet bekendgemaakt.

Ook geeft Monsanto niet aan of ze open staat voor een overname door het Duitse concern, dat naast een grote landbouwdivisie ook een grote farmaceutische divisie heeft. De agrochemische industrie bevindt zich midden in een consolidatieslag, waarbij Syngenta wordt overgenomen door het Chinese ChemChina en Dow en DuPont fuseren.

Monsanto de grootste

Monsanto is het grootste zadenconcern wereldwijd en leidend met transgene gewassen. Het bedrijf is ook bekend van de herbicide Roundup, maar heeft geen brede portefeuille in de gewasbescherming. Bayer’s CropScience-divisie is na Syngenta de tweede grootste producent van pesticiden en ook een grote speler op de zadenmarkt.

De huidige beurswaarde van Monsanto lag donderdagochtend op $42 miljard (€37,4 miljard). Normaliter betalen bedrijven een premie op de beurskoers. Monsanto zelf bood vorig jaar vergeefs $43 miljard op Syngenta. Syngenta wees de avances af, vooral vanwege het risico dat mededingingsautoriteiten het afstoten van onderdelen zouden eisen.

Moeite om winst en omzet op peil te houden

Hoewel Monsanto decennialang enorm is gegroeid, heeft het de laatste kwartalen moeite de omzetten en winst op peil te houden. In het afgelopen kwartaal daalde de omzet 13%. Prijzen voor producten als graan en soja zijn gedaald tot een relatief laag niveau waardoor boeren minder bereid zijn te investeren.

Bayer moet steeds vaker uitleggen waarom ze een farmaceutisch bedrijf met een landbouwbedrijf combineert. De Nederlandse topman Marijn Dekkers vertrok deze maand en is vervangen door Werner Baumann.

Beheer
WP Admin