Bayer maakt excuses voor vleesartikel - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Bayer maakt excuses voor vleesartikel

Bayer CropScience heeft excuses gemaakt voor een tweet met een link naar een artikel dat vleesconsumptie slecht is voor het milieu. De tweet leverde een stortvloed aan boze reacties op van boeren in met name Noord-Amerika, die soms aankondigden hun zaden en gewasbescherming voortaan ergens anders te kopen.

Bayer doorzag al snel dat het berichtje op Twitter een PR-blunder was. “Onze excuses”, schrijft Bayer. “Vee is belangrijk. Voor boeren, voor consumenten, voor ons. Als onze tweet je iets anders deed geloven, spijt het ons.” Bayer linkte in de oorspronkelijke tweet via account @Bayer4crops naar een nieuwsbericht van Vox.com, een populaire Amerikaanse website.

Het artikel draagt de titel ‘Studie: vegetariër worden kan je CO2-voetafdruk halveren’. De centrale stelling: eet minder of geen vlees, want dat is beter voor het milieu. Het is geen nieuw geluid. De gedachte is dat voor de productie van een kilo vlees veel kilo’s graan en oliezaden nodig zijn. Een inefficiënte manier om in de voedselbehoefte te voldoen, is de kritiek.

Kritiek van boeren

De Canadese graanboer Jeff Elliott vraagt zich openlijk af of Bayer misschien geen klanten in de veehouderij heeft. “O, je bent al mijn business kwijt”, aldus Lance Schiele, een Amerikaanse veehouder en maisteler. Vrachtwagenchauffeur en boer Kevin Sansom zegt te overwegen de rekening die Bayer hem stuurde te halveren.

Akkerbouwer Zane Jones uit Missouri vraagt zich af waarom Bayer mensen aanmoedigt minder vlees te eten ‘in een maatschappij die toch al sceptisch staat tegenover landbouw’. Een enkeling wijst op onderzoek dat het Vox-artikel ondermijnt. In Nederland concludeerde promovenda Hannah van Zanten van Wageningen UR laatst dat een goede inzet van vee bijdraagt aan duurzame voedselvoorziening.

Beheer
WP Admin