Bank Santander krijgt megaboete voor illegale soja - Foto: EPA AlgemeenNieuws

Bank Santander krijgt megaboete voor illegale soja

Het Braziliaanse ministerie van milieu (MMA) heeft de bank Santander een boete opgelegd van €13,6 miljoen voor het financieren van sojaproductie in beschermde gebieden in de Amazone.

De inspectiedienst Ibama van het MMA heeft samen met het openbaar ministerie van de deelstaat Mato Grosso geconstateerd dat met financiering van Santander duizenden tonnen soja- en maiszaad zijn gezaaid, in gebieden waar dat officieel verboden is. In deze gebieden is al eerder illegaal geteeld. Dit mag niet meer om de natuur een kans te geven zich te herstellen. Er wordt daarom ook extra gecontroleerd op overtredingen.

Bijna 6.000 ton sojazaad gefinancierd

Behalve Santander zijn ook enkele handelsfirma’s en andere bedrijven beboet. Het boetebedrag kan uiteindelijk oplopen tot in totaal €49 miljoen. Justitie is een en ander op het spoor gekomen door het koppelen van de openbare geografische gegevens van de beschermde gebieden, met de gegevens van de aanvragen voor leningen voor landbouwproductie. Hieruit bleek onder andere dat Santander in 2015 de koop van bijna 6.000 ton sojazaad heeft gefinancierd voor inzaai in een beschermd gebied. Volgens justitie heeft de bank nagelaten deze gegevens voldoende te controleren. De bank zegt zich altijd aan de wet te houden en ook de milieuwetgeving te respecteren.

Beheer
WP Admin