Een verbod op glyfosaat in de Europese Unie zou slecht nieuws zijn voor graantelers in Australië. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Australië juicht EU-besluit over glyfosaat toe

Boeren in Australië hebben het besluit van de Europese Commissie om glyfosaat voor weer tien jaar toe te staan met gejuich begroet. Ze vreesden grote gevolgen van een EU-verbod voor de Australische graansector.

Een verbod op glyfosaat in de Europese Unie zou slecht nieuws zijn voor graantelers in Australië, zegt Shona Gawel, CEO van belangenorganisatie GrainGrowers. Het verbod zou weliswaar gelden voor de EU, maar de Australische boeren vrezen dat dit het begin zou worden voor importrestricties en ze kunnen zelf niet zonder glyfosaat, vinden ze. “Zonder dit middel zouden we de controle verliezen over bepaalde onkruidsoorten”, benadrukt Gawel. “Het is heel belangrijk voor bepaalde gewassen met een hoge opbrengst. Ook met het oog op wereldwijde voedselzekerheid is dit een opsteker.”

Rechtszaak aangespannen

Volgens Gawel heeft de Australische chemische toezichthouder, de Australian Pesticides and Veterinary Medicines Authority, geoordeeld dat glyfosaat niet-carcinogeen is. Ze erkent dat boeren weliswaar chemicaliën gebruiken die gevaarlijk kunnen zijn, maar dat ze dit op een veilige manier doen.

Producten met glyfosaat zijn evengoed wel controversieel, down under. Eerder dit jaar werd een rechtszaak aangespannen tegen een producent van glyfosaat door 800 mensen met de diagnose non-Hodgkin-lymfoom. Deze mensen hadden het middel Roundup gebruikt of waren daaraan blootgesteld. De behandeling van deze zaak loopt tot in januari. Deze rechtszaak zou ook gevolgen kunnen hebben voor het gebruik van glyfosaat in Australië.

Mocht glyfosaat niet opnieuw zijn toegelaten in de EU, dan zou dat op termijn ook gevolgen kunnen krijgen voor handelspartners van de EU, zoals Australië, was de verwachting daar. Maar voorlopig is de dreiging uit de EU afgewend. Ook topman Tony Mahar van de National Farmers Federation is opgelucht. “Wij maakten ons al enige tijd zorgen over een mogelijk verbod in de EU”, zegt hij. “En deze beslissing sluit aan bij de huidige wetenschappelijke bewijsbasis.”

Niet kerende grondbewerking

Veel Australische akkerbouwers verbouwen hun gewassen met zogeheten no-till technieken, waarbij de grond niet wordt omgeploegd. Vooral deze boeren hebben glyfosaat hard nodig. No-till helpt om bodemvocht en voedingsstoffen vast te houden, en verhoogt de hoeveelheid koolstof in de bodem.

Volgens de Australische deskundige Han van Rees, directeur van CropFacts, zou Australië bijzonder hard geraakt worden door een verbod van het middel. “No-till boeren kunnen niet zonder glyfosaat. Dat is gewoon onmogelijk. We hebben no-till nodig omdat het beter is voor de bodem. No-till heeft onze erosie enorm teruggedrongen.”

“De gezondheid van de bodem is verbeterd, en de productie is verhoogd. Bovendien zou grondbewerking meer dieselverbruik opleveren, waarmee we meer zouden bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen. Kortom, het is een belangrijke kwestie hier.”



LEES MEER ARTIKELEN OVER GEWASBESCHERMING

 

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin