Trager groeiende vleeskuikens, gehouden in het kader van de Kip van Morgen. - Foto: Diederik van der Laan AlgemeenNieuws

Asscher: ACM versoepelt regels niet bij duurzaamheid

De mededingingsregels veranderen niet, maar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) start niet meer zelfstandig een onderzoek als er maatschappelijk breed gedragen afspraken zijn over het verbeteren van duurzaamheid.

Dat zegt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in reactie op vragen van VVD-Kamerlid Aukje de Vries tijdens het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer. De politica vroeg opheldering over het beleid van ACM, omdat ze vindt dat mededingingsregels goed moeten worden nageleefd. “Een goede marktmeester hoort erbij. Dat uitspraken van de ACM over de Kip van Morgen en de kolencentrales niet goed uitkomen, wil toch niet zeggen dat de regels aangepast moeten worden?”, vindt de politica.

“Een goede marktmeester hoort erbij. Dat uitspraken van de ACM over de Kip van Morgen en de kolencentrales niet goed uitkomen, wil toch niet zeggen dat de regels aangepast moeten worden?”, vindt Kamerlid Aukje de Vries (VVD).

Asscher: bedrijfsleven heeft veel vragen over duurzaamheid

Asscher zegt dat de regels niet aangepast zijn, maar dat er op het gebied van duurzaamheid veel vragen zijn vanuit het bedrijfsleven. ACM speelt hierop in door het bedrijfsleven vooraf te informeren over de wijze van toetsen van de mededingingsregels en hoe de sector afspraken kan maken over maatschappelijk wenselijke ideeën. Het maken van afspraken op het gebied van duurzaamheid is onder voorwaarden toegestaan volgens de mededingingsregels.

Het maken van afspraken op het gebied van duurzaamheid is onder voorwaarden toegestaan volgens de mededingingsregels.