AlgemeenNieuws

Argentinië wil revolutie onderhandelingen WTO

Genève – Argentinië stelt voor de landbouwonderhandelingen binnen wereldhandelsorganisatie WTO radicaal te wijzigen. In plaats van met 160 landen tegelijk verlagingen van importtarieven te bespreken, zou de WTO met een vraag-aanbodformule moeten werken. Vanuit die visie kunnen landen bilateraal of in een kleinere groep direct met elkaar onderhandelen.

Argentinië noemt de huidige onderhandelingswijze ‘grotendeels ineffectief’, vooral omdat een deal ineens moet plaatsvinden en voor iedereen moet gelden. Daarmee weet iedereen dat er duidelijke winnaars en verliezers zullen zijn. De formule die Argentinië voorstelt, stelt landen in staat specifieke landen om specifieke tariefsverlagingen te vragen. Als dat land akkoord gaat, kunnen andere landen ervoor kiezen mee te liften op de afspraak.

Argentinië geldt als een van de grootste exporteurs wereldwijd van soja, mais en rundvlees. Daarnaast is het land een grote producent van fruit en biodiesel. Binnen de WTO is Argentinië lid van de Cairns Group van landbouwexporteurs op vooral het zuidelijk halfrond die onder meer bij de EU, VS en Japan aandringen op lagere importbarrières. De volgende officiële WTO-bijeenkomst over het landbouwdossier is op 20 maart.

Binnen de WTO werken landen in verschillende rondes toe naar een veelomvattend vrijhandelsverdrag. De huidige onderhandelingsronde ging in 2001 in het Qatarese Doha van start. Tot een deal kwam het diverse malen niet. Onder meer India en China eisten binnen een deal het recht grootschalige landbouwsteun te verlenen, wat met name de VS niet accepteerde.

Sindsdien zijn talloze landen buiten de WTO om met elkaar in overleg getreden over vrijhandelsverdragen. Zo onderhandelt de EU met de VS en Japan en de VS met een hele serie landen rond de Stille Oceaan. Argentinië vreest dat deze ‘wirwar’ aan vrijhandelsinitiatieven uiteindelijk leidt tot een ongelijk en weinig doorzichtig speelveld.

Beheer
WP Admin