President Mauricio Macri.<br />Foto: ANP AlgemeenNieuws

Argentinië schaft meer exportrestricties af

Argentinië heeft exportrestricties voor rundvlees de facto opgeheven, en gaat alle exportquota opheffen. De wetgeving is nog niet formeel ingetrokken, maar nu al hoeven exporteurs niet meer voor elke zending een vergunning aan te vragen, die soms lang op zich liet wachten. Dat heeft de staatssecretaris van Landbouw Ricardo Negri bekendgemaakt.

Met het opheffen van het exportvergunningensysteem zet Argentinië een nieuwe stap in het “bevrijden” van de economie. De omwenteling kwam onlangs toen Mauricio Macri werd verkozen tot president. Voor Macri werd Argentinië meer dan een decennium bestuurd door de populistische president Cristina Fernández de Kirchner. De druk op Europese rundvleesprijzen neemt door de liberalisering toe. Nederlandse veevoerbedrijven kunnen verdere druk op de prijs van grondstoffen verwachten.

Exportheffingen

Onder Fernández de Kirchner werd de export van landbouwproducten zwaar belast en werd de handel met allerlei niet-tarifaire maatregelen bemoeilijkt. Mede door de wetgeving verloor Argentinië een leidende positie als exporteur van soja en rundvlees. Het land bleef op deze markten belangrijk, maar het land verloor terrein tegenover de VS en Brazilië.

Exportquota

Negri zegt dat alle exportquota worden opgeheven. Eerder al werden restricties op de export van tarwe en mais opgeheven. Het land heeft ook een ambitieus plan om de door binnenlandse prijsmaatregelen beperkte zuivelsector terrein op de wereldmarkt te laten veroveren. Volgens Negri is Argentinië ook terug als bestemming voor investeringen.

Investeringsklimaat

Veel partijen, inclusief de Nederlandse premixenproducent Nutreco, investeerden in de jaren van Fernández de Kirchner liever in buurland Argentinië. Nu Argentinië de export vereenvoudigt, het gemakkelijker maakt om in Argentinië gemaakte winsten het land uit te brengen, en de Argentijnse peso enorm in waarde is gezakt, wordt het land voor investeerders weer interessant.

Beheer
WP Admin