AlgemeenNieuws

Argentinië haalt steeds meer stroom uit landbouw- en bosafval

Buenos Aires – Het nieuwe Argentijnse overheidsprogramma Probiomasa wil het aandeel van energie uit verbranding van organisch restmateriaal van 3,5 procent verhogen tot 10 procent in 2015. Experts zeggen dat het potentieel enorm is.

“We willen het aandeel van biomassa in de elektriciteitsproductie verhogen via een platform van privéprojecten”, zegt Miguel Almada, verantwoordelijke voor agro-energie bij het ministerie van Landbouw. Met het programma wil Argentinië op de import van fossiele brandstof besparen, de leefomstandigheden in geïsoleerde plattelandszones verbeteren en de vervuiling verminderen.

Het gaat om restmateriaal, er worden dus geen gewassen speciaal voor energieproductie aangeplant. De resten komen onder meer uit de bos-, wijn-, rijst-, suiker- en katoenindustrie.

Volgens de VN-landbouworganisatie FAO kan Argentinië de helft van zijn energie uit de verbranding van dit soort restmateriaal halen. Onderzoek door de FAO en Argentijnse overheid resulteerde in een kaart die het potentieel per provincie aanduidt. De onderzoekers concludeerden dat Argentinië van 7,9 miljoen ton verbrande biomassa vandaag naar 148 miljoen ton kan groeien. IPS